Nu puţine sunt situaţiile în care utilizatorii Netflix se pot trezi că alte persoane, cărora nu le-au dat acordul, le utilizează conturile.
Accesarea platformei de streaming, din mai multe surse, este o problemă pe care oficialii Netflix încearcă să o rezolve. Practic, datele de înregistrare ale unui abonat pot fi utilizate de mai multe persoane.
Netflix dorește taxarea acestei practici. Însă, ce se va întâmpla în cazul celor cărora le sunt folosite datele de înregistrare fără acord? Netflix ar putea să îi factureze în plus! Așadar, enumerăm modalitățile prin care puteți verifica dacă altcineva se bucură de conținutul platformei de streaming pe banii voștri. În cele mai multe cazuri, cei care „împrumută” fără să spună sunt foști parteneri, membri ai familiei, hackeri sau utilizatori de ocazie, în situația în care, de exemplu, un abonat s-a înregistrat pe dispozitive utilizate ocazional, cum ar fi televizoarele smart din hoteluri. Metoda cea mai banală prin care un „pirat” de cont Netflix se poate da de gol este să își creeze un subcont de utilizator utilizând abonamentul tău. În calitate de beneficiar al abonamentului, profilul va fi observat imediat, în contul principal.
Este nevoie de înregistrare în contul Netflix, de pe un laptop sau computer, pentru înlăturarea profilului și pentru modificarea parolei. De altfel, modificarea constantă a parolei poate preveni orice fel de furt sau „împrumut” al abonamentului. Dacă observi producții care nu sunt de interes pentru tine în sugestii, „Continuă vizionarea” sau „S-ar putea să îți placă și...”, este clar că altcineva se uită la filme sau seriale, utilizând contul tău.
În unele aplicații Netflix există și un istoric al vizionărilor. Dacă în listă apare o producție necunoscută, e clar că ai contul piratat. Această opțiune arată data și ora la care contul a fost utilizat. Utilizând un computer sau laptop, există opțiunea de a deconecta contul de pe toate dispozitivele pe care este înregistrat.
Furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, cum ar fi Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video, Voyo, sunt obligați, începând cu luna iulie 2022, să plătească o taxă pentru veniturile obținute de la utilizatorii români pentru vizionarea de filme online, cunoscută drept „taxa Netflix”. Legea care instituie această obligație a fost adoptată recent de Parlamentul României și a intrat în vigoare în data de 3 iulie. Taxa a fost menținută la nivelul din proiectul inițial, respectiv 4% din veniturile menționate, deși în urma dezbaterilor din Senat, prima cameră sesizată, fusese redusă la 2%. Dar, deși primul termen de declarare și plată ar trebui să fie 25 august 2022, mai sunt anumite aspecte tehnice încă neclare pentru contribuabilii vizați.
Proiectul de lege a fost elaborat în cursul anului trecut, inițiatorii susținând necesitatea taxei în contextul încasărilor în scădere la Fondul cinematografic, din cauza restricțiilor legate de pandemie, inclusiv închiderea sălilor de cinematograf, în timp ce piața platformelor de filme online a fost în plină ascensiune. Taxa se va achita la Centrul Național al Cinematografiei, iar o parte din fondurile astfel colectate (40%) pot merge către finanțarea directă a producției cinematografice locale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu