În cazul în care nu ești sigur că legumele pe care le-ai cumpărat sunt proaspete, așa cum ți s-a spus, le poți verifica. Iată câțiva pași.
Legumele proaspete au un gust mai bun şi sunt mai sănătoase. Studiile au arătat ca legumele își pot pierde din valoarea nutriţională imediat după ce au fost culese, scrie cumsa.ro. Spanacul poate să piardă 80-90% din vitamina C pe care o conţine, în mai puţin de 24 de ore de când a fost cules.
Atunci când alegi fructele sau legumele, asigură-te că acestea nu au lovituri, pete negre sau urme de mucegai.
Pielița încreţită şi frunzele ofilite sunt indicii că fructele sau legumele sunt vechi. Legumele sau fructele proaspăt culese vor fi verzi la capătul de unde au fost rupte, aşa că va fi destul de simplu să îţi dai seama. Legumele sau fructele proaspete vor mirosi a… proaspăt! Spre exemplu, varza proaspătă are un miros aparte, aşa că nu poţi da greş când le cumperi. La fel şi castraveţii sau roşiile.
Vezi și: Cum faci mămăliga fără cocoloașe. Trucul banal, fără pic de efort
Cel mai bun test este cel pe care îl faci cu ajutorul degetelor. Verifică textura fructelor sau a legumelor. Acestea nu trebuie să se simtă ca un cauciuc. Dacă pipăi produsele şi acestea sunt moi ori un pic unsuroase, înseamnă că nu sunt proaspete.
Dacă vrei să cumperi ardei, castraveţi, dovlecei, roşii, ciuperci sau salată, acestea trebuie să fie tari la atingere şi să nu aibă urme de încreţituri.
Cum vezi dacă peștele pe care l-ai cumpărat este proaspăt
Pentru a afla dacă peştele este proaspăt, se pune într-un lighean cu apă. Peştele proaspăt cade la fund. Peştele proaspăt, de curând pescuit, are solzii netezi, lucioşi şi strâns lipiţi de corp, ochii bulbucaţi şi limpezi, branhiile de culoare roşie aprinsă, iar burta nu este umflată.
Vezi și: Beneficiile drojdiei de bere. Te ajută să slăbești și să ai dinți mai albi
Cum verifici dacă un ou este proaspăt
Un truc bun pentru a vă da seama dacă un ou este vechi este să-l puneți într-un pahar cu apă. Dacă se scufundă, înseamnă că este proaspăt. Atunci când spargeți un ou, ar trebui să vedeți o consistență clară, transparentă, gelatinoasă și fără substanțe străine. Gălbenuşul nu trebuie să se împrăştie. Când spargeţi un ou, nu ar trebuie să miroasă urât.
Vezi și: De ce să freci ceapa cu sare, înainte de-a o pune în salată. Trucul excelent al gospodinelor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News