Cum îți dai seama dacă ouăle sunt proaspete. 5 moduri geniale

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Cum își dai seama dacă ouăle sunt proaspete.

Vrei să pregătești ceva dulce, dar nu știi cât timp au stat ouăle în frigider? Nu te panica! Există cinci moduri prin care să-ți dai seama dacă ouăle sunt proaspete: 

1. Verifică data de expirare

Ouăle pe care le cumperi de la supermarket au înscripționată pe ele data când expiră. Dcaă le-ai cumpărat din piață sau de la o fermă, află că ouăle pot sta la frigider 28 de zile, cu condiția ca ele să nu aibă crăpături sau zgărieturi, scrie DC MEDICAL.RO

2. Miroase oul 

La fel ca produsele proaspete, cum ar fi brânzeturile, deserturile sau chiar iaurturile, ouăle pot avea un miros suspect odată ce au expirat. Alimentele expirate au adesea un miros neplăcut și nu trebuie consumate. Poate că și-au pierdut vitaminele și gustul s-a modificat. În plus, produsele alimentare perisabile au o perioadă de valabilitate limitată și pot fi periculoase pentru sănătate, dacă le consumi după ce au expirat. Ouăle expirate, gătite sau crude, pot degaja un miros caracteristic.

"Dacă mirosul te dezamăgește, aruncă oul și spală recipientul cu apă fierbinte", este de părere nutriționistul Taylor Jones.

3. Verifică aspectul coajei

Înainte de a consuma orice produs, cel mai bine este să îl analizezi vizual, pentru a evita orice risc. Ar trebui verificată coaja, dacă este fină, vâscoasă sau crăpată. Orice aspect dubios poate indica prezența mucegaiului. 

La un ou stricat, albușul poate fi albastru, roz sau negru, iar gălbenușul devine verde. Aceste nuanțe pot indica prezența bacteriilor care pot provoca intoxicații alimentare. După cum a confirmat dr. Julia Roux, gastroenterolog, Salmonella este o bacterie care se găsește în ouă și preparate din ouă crude sau prea puțin gătite, precum și în produsele lactate. Acești germeni pot provoca salmoneloză sau otrăvire (simptome precum febră, diaree, vărsături sau dureri abdominale). De asemenea, dacă gălbenușul de ou sau albușul au o consistență "curgătoare", poate indica faptul că oul este îmbătrânit, dar este posibil să nu fi depășit data de expirare. 

4. Scufundă oul în apă 

Scufundă oul într-o cratiță sau într-un castron umplut cu apă. Dacă va coborî pe fundul recipientului, este încă bun de mâncat. Dar dacă rămâne nemișcat, înseamnă că ar trebui consumat rapid. Dacă iese la suprafață, este stricat. De fapt, cu cât oul este mai vechi, cu atât plutește mai mult. 

5. Folosește tehnica lumânării

Pentru a face acest lucru, trebuie să fii într-o zonă slab luminată. Aprinde o lumânare și ține-o spre fundul oului, apoi înclină-l și rotește-l de la stânga la dreapta. Conținutul oului trebuie să fie vizibil. Această tehnică îți permite să vezi dacă bula de aer este mică sau mare. Pe măsură ce oul îmbătrânește, apa se evaporă și este înlocuită cu gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel