O mare parte dintre români întâmpină probleme în această perioadă, ca urmare a caniculei care afectează cea mai mare parte a țării.
Ora de Sibiu, citând BBC, a prezentat câteva sfaturi care pot ajuta la menținerea unei temperaturi plăcute în casă chiar în zilele foarte călduroase. Iată-le:
1. Lasă aerul rece să intre în casă. Ține ferestrele deschise noaptea, când aerul e mai rece, sau măcar seara târziu, înainte să te bagi în pat, și dimineața devreme.
2. Fă curent – ține ferestrele de la mai multe camere deschise în același timp, ca să iasă aerul cald și să intre aer mai rece. Dacă stai într-un apartament care are toate ferestrele pe aceeași parte, deschide ușa de la intrare și folosește un ventilator ca să stimulezi fluxul de aer.
3. Ține aerul cald și lumina solară la distanță. Dimineața, înainte ca temperatura să înceapă să crească, trage toate obloanele, draperiile, perdelele și jaluzelele ca să împiedici lumina solară să intre în casă. Stai departe de ferestre ca să eviți expunerea directă la căldură.
4. Dacă nu ai aer condiționat, pune un bol cu gheață în fața ventilatorului ca să împrăștii aerul rece în toată casa.
5. Încearcă să nu folosești aparate electrice care generează căldură în timpul funcționării. Dacă gătești, nu ține mult timp aragazul / cuptorul deschis.
6. Senzația de epuizare din cauza căldurii poate fi provocată și de umezeala ridicată din casă. Fă dușuri mai scurte și mai reci, șterge apa care rămâne în baie sau în bucătărie și mută plantele de interior afară.
Apa rece, cu gheaţă sau direct de la frigider, este consumată în special în perioadele caniculare. Însă este acesta un obicei sănătos? Specialiștii ne spun tot ce trebuie să luăm în calcul înainte de a face asta. Are legătură cu kilogramele.
Vii de afară, încălzit, transpirat şi tot ce vrei e să deschizi frigiderul şi să dai pe gât o sticlă de apă rece. Ai face bine să te gândeşti de două ori înainte să faci asta. Nu e tocmai indicat şi îţi poţi pune sănătatea în pericol. Se crede că apa rece contractă stomacul, iar ulterior îngreunează digestia alimentelor de după masă, de aici debutând și senzația de balonare. De asemenea, medicii spun că un consum de apă rece atunci când ești încălzit te poate îmbolnăvi. Dr. Sonam Solanki, consultant pneumolog, a venit cu maim ulte explicaţii de specialitate pentru vbiz.ro. Pentru că temperatura corpului este de 37 de grade, odată consumată apa rece, organismul încearcă să regleze temperatura și astfel consumă energie.
Apa ne hidratează, apa rece ne dezechilibrează
Practic, consumul de apă rece provoacă un dezechilibru în organism și poate încetini procesul digestiv. ”De asemenea, dacă apa rece este consumată în timpul meselor, atunci corpul nostru începe să utilizeze energia de reglare a temperaturii corpului, care altfel ar fi fost folosită pentru digestie și absorbția substanțelor nutritive. Un alt motiv pentru a evita consumul de apă răcită, în special în timpul sau după mese, este că aceasta crește șansele de a dezvolta mucoase iritante, dureri în gât și nas înfundat”, a declarat Dr. Solanki (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu