Medicul Vasi Rădulescu explică ce trebuie să faceți pentru a vă menține copilul la o greutate sănătoasă.
„Dacă vă îngrijorează greutatea bebelușului, consultați medicul copilului dumneavoastră. Creșterea, dezvoltarea și greutatea sunt subiecte așteptate pentru a fi discutate în timpul examinărilor de rutină pentru bebelușul sănătos.
În timpul copilăriei, medicul va trasa creșterea bebelușului pe diagrame care indică greutatea pe înălţime. Ulterior, medicul copilului dumneavoastră poate calcula IMC-ul copilului. Puteți folosi graficele pentru a urmări tendința de creștere a copilului dumneavoastră și pentru a compara creșterea acestuia cu cea a altor sugari de același sex și vârstă. Conform graficelor de creștere ale Organizației Mondiale a Sănătății, se consideră că un bebeluș cu un raport greutate/lungime mai mare decât percentila 98 are o greutate mare pe înălţime.
Nu uitați că bebelușii au nevoie de o dietă bogată în grăsimi pentru a susține creșterea în timpul copilăriei.
Ca urmare, restricțiile calorice care vizează reducerea greutății nu sunt recomandate pentru bebelușii de 2 ani și mai puțin.
Totuși, excesul de grăsimi și calorii poate fi în continuare o preocupare. De exemplu, o greutate prea mare poate întârzia târârea și mersul – părți esențiale ale dezvoltării fizice și mentale a unui bebeluș. În timp ce un bebeluș mare poate să nu devină un copil supraponderal, un copil care este obez rămâne adesea obez ca adult”, a precizat medicul Vasi Rădulescu.
„Monitorizați-vă creșterea în greutate în timpul sarcinii. Creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii poate crește greutatea copilului la naștere. Cercetările sugerează că, pe măsură ce crește greutatea la naștere, crește și riscul de obezitate infantilă.
Alăptați la sân. Unele cercetări sugerează că alăptarea la sân reduce riscul de obezitate infantilă.
Limitați băuturile îndulcite cu zahăr. Sucurile nu sunt o parte necesară din dietă unui bebeluș. Pe măsură ce începeți să introduceți alimente solide, luați în considerare posibilitatea de a oferi în schimb fructe și legume întregi și nutritive.
Experimentați modalități de a vă liniști copilul. Nu apelați în mod automat la laptele matern sau la laptele praf pentru a liniști plânsetele copilului dumneavoastră. Uneori, o poziție nouă, un mediu mai calm sau o atingere blândă este tot ceea ce este necesar.
Academia Americană de Pediatrie descurajează utilizarea mass-media de către copiii mai mici de 2 ani. Cu cât copilul dumneavoastră se uită mai mult la televizor, cu atât mai mare este riscul ca acesta să devină supraponderal.
Pe măsură ce copilul dumneavoastră crește, continuați să discutați cu medicul său despre greutate și nutriție. Pentru îndrumări suplimentare, ați putea consulta și un nutriţionist autorizat”, a scris Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News