Andrei Tutuneanu, medic veterinar, a fost invitat la Interviurile Spectacola și DC News, unde a vorbit despre animalele
Andrei Tutuneanu, medic veterinar, a venit cu sfaturi utile pentru proprietarii de animale de companie, în special câini, care au de suferit în noaptea de Revelion, dar și înainte, din cauza sunetelor extrem de puternice ale petardelor și artificiilor.
„Dacă l-ai văzut de mic că îi e frică de fulgere și face urât la furtuni, ar trebui să începi să te pregătești de Revelion. Trebuie să te apuci să lucrezi cu câinele, să dai zgomote de fundal. Le găsești pe Internet și le pui pe fundal, foarte încet, să meargă acolo în timp ce tu lucrezi cu câinele, te joci cu el sau faci ceva în casă. Dacă vezi că tolerează, duci sunetul un pic mai sus.
Dacă, în schimb, urci volumul și el începe să se sperie, dai iară puțin mai jos. Trebuie să faci asta în timp. Nu se întâmplă de azi pe mâine, dar așa îți obișnuiești câinele să nu mai facă urât la zgomote puternice.
Când el se obișnuiește, vede că nu se întâmplă nimic și chiar dacă e un zgomot puternic, el continuă să se joace, că așa e învățat. Îi dai o mâncare bună și interacționezi cu el. Un câine se bucură foarte mult când vede că interacționezi cu el. E o chestie de durată și o chestie ce trebuie să o faci în timp.“, a spus Andrei Tutuneanu.
Medicul a explicat și care sunt cele mai eficiente metode pentru a calma câinele în noaptea de Revelion.
„În momentul în care ajungi la seara nefericită (n.r. Revelion), încearcă să închizi jaluzelele, pentru că dacă limitezi lumina, s-ar putea să-l ajuți. Scoate-l afară în ziua aia, obosește-l bine înainte să se ajungă la artificii.
Dacă el e suficient de obosit, s-ar putea să nu mai aibă atâta chef de panică. De asemenea, dă-i să mănânce în timpul focului de artificii, fă-i un loc comod unde ar putea să se ascundă. Du-i acolo încă 3 pături, pune-i niște jucării sau mâncare în locul lui sigur. Acolo s-ar putea să stea mai bine și să treacă mai ușor peste. Poți pune și zgomot de fundal în casă.
Există și variante cu niște veste care îl țin puțin strâns. În momentul în care el simte un pic de presiune pe el, mai ales dacă se obișnuiește în timp, se simte un pic mai sigur.“, a explicat, la DC News, medicul veterinar Andrei Tutuneanu.
Potrivit lui Andrei Tutuneanu, și în afara casei procedura este similară. Medicul nu recomandă însă ca proprietarii să-i dea animalului suplimente medicamentoase după ureche în cazul în care acesta este mai sperios, ci să-l ducă la veterinar.
„La fel ca în interior, și afară există un loc în care să se ascundă. Fă-i cușca un pic mai antifonată, bagă-i mai multe pături în cușcă. Dacă știi că e un câine foarte anxios, trebuie să ajungi cu el la veterinar pentru a vedea dacă trebuie să-i dai ceva pentru relaxare.
Nu încurajez să-i dea proprietarii ceva de dragul de a-i da, pentru că orice medicament are și un efect secundar. Trebuie să găsești balanța între ele“, a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu