Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia asupra faptului că, odată infectaţi cu Covid-19, şansele de a nu transmite familiei sunt foarte mici.
Am primit pe adresa redacţiei un mesaj de la un cititor care întreba care sunt şansele ca, în eventualitatea în care am luat virusul Covid-19 şi nu ştim acest lucru, să nu ne infectăm familia (soţul/soţia, copiii, părinţii). Tudor Ciuhodaru a răspuns la această întrebare.
"Fiind un virus care se transmite respirator şi digestiv, o boală a mâinilor murdare şi o contagiozitate crescută, răspunsul este evident. Este greu de crezut că poţi sta în distanţare socială cu membrii familiei, la tine în casă, nu poţi sta fiecare la doi metri de celălalt. Iar, în plus, izolarea la domiciliu impusă la început s-a văzut că nu a avut nicio eficienţă; nu mănâncă nimeni cu clătita strecurată pe sub uşă.
Din punct de vedere al transmiterii, fiind o boală respiratorie, nu prea avem cum să nu dăm virusul mai departe în casă... stă cineva cu masca în casă non stop?", se întreabă Tudor Ciuhodaru.
"Deci cea mai importantă este prevenţia, să fim foarte atenţi atunci când ieşim din casă, să respectăm normele de igienă şi, foarte important, dacă avem simptomatologie respiratorie să luăm legătura telefonică fie cu medicul de familie, fie cu DSP. La fel şi simptomatologie digestivă; să nu uităm că cel puţin 13% dintre pacienţi au la început, înainte de a apărea simptomatologia respiratorie şi una digestivă: diaree, dureri abdominale, vărsături, lipsa apetitului - care poate fi un simptom nespecific. Şi în clipa în care apar aceste semnale, consultaţi-vă cu medicul de familie sau cu cel de la DSP pentru a vedea ce trebuie să faceţi", subliniază Tudor Ciuhodaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu