Specialiştii veterinari avertizează că animalelor de companie nu trebuie să le dăm îngheţată nici măcar în zilele caniculare. Cu toate astea, iată câteva sfaturi pentru răcorirea prietenilor necuvântători.
"Ideal ar fi să avem o cameră răcoroasă în casă, unde animalele să stea în zilele foarte încinse. E drept că în zilele caniculare câinii s-ar putea bucura de o baie, de joaca cu un furtun pornit. Pisicile, pe de altă parte, nu vor să fie udate, dar ar putea aprecia un difuzor de apă", a explicat Nina Downing, veterinar, pentru Daily Mail.
Aceasta a avertizat că animalele nu ar trebui să mănânce îngheţată şi nici să fie acoperite cu un prosop ud, pentru că aceste lucruri s-ar putea dovedi fatale.
Având în vedere că le place să fie libere, poate fi dificil să le asiguri siguranţa în timpul unui val de căldură, mai ales în cazul pisicilor de exterior.
"În timpul căldurilor extreme, încercaţi să ţineţi pisica în casă sau ferită de soare în mijlocul zilei măcar. Multe pisici vor căuta oricum locurile mai răcoroase. Dar dacă pisica ta iubeşte soarele, poate nu ar fi rău să o fereşti de acesta în zilele astea. Insolaţia poate fi fatală la pisici.
De asemenea, ar fi bine ca, în cazul în care în casă aveţi ventilatoare, acestea să fie poziţionate în aşa fel încât animalele să nu ajungă cu lăbuţele la palele acestora, pentru a nu se răni.
Mai puteţi, de asemenea, pune cuburi de gheaţă în bolul lor cu apă, le ajută să se răcorească", a explicat veterinarul.
În primul rând, spune Downing, ar trebui evitate plimbările cu câinii în timpul orelor de prânz, când temperaturile sunt ridicate.
Peste 50% dintre câinii care ajung cu insolaţie la veterinar nu supravieţuiesc, spune aceasta.
"Dacă ieşiţi cu câinele, evitaţi acţiunile solicitante, fuga, joaca cu mingea. Mai degrabă mergeţi lejer, permiteţi-i câinelui să adulmece peste tot, să îşi păstreze creierul activ. De asemenea, aveţi grijă să aveţi apă la voi, ca animalul să fie hidratat. Căutaţi zone cu umbră când vă plimbaţi", a mai punctat ea.
Zonele de piele expusă de pe buze, nas, urechi şi burtă sunt în mod special vulnerabile la lumina solară, în timp ce rasele care au blana scurtă sunt şi mai expuse.
Câinii cu blana albă sau deschisă la culoare sunt mai expuşi la arsuri solare, pentru că o cantitate mai mare de raze UV pot ajunge pe pielea lor.
"Nu e deloc indicat să vă lăsaţi câinii, mai ales dacă au blana albă sau mai deschisă la culoare, să stea în soare pentru timp îndelungat. Evitaţi să mergeţi la plimbare în orele în care Soarele arde cel mai tare, pentru că ar putea face insolaţie, arsuri. Ca să evitaţi arsurile pe pielea câinilor, puteţi folosi cremă de protecţie pentru animale, pe care ar trebui să o aplicaţi regulat pe vârful urechilor, dar şi pe alte zone, mai ales unde blana e mai subţire", a declarat Nina Downing, veterinar, pentru Daily Mail.
Ca să vă asiguraţi că nu îi faceţi rău câinelui, trebuie să îl daţi cu cremă de protecţie care nu conţine oxid de zinc sau acid para-aminobenzoic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu