„E o tentație enormă de a munci până la epuizare, mai ales în rândul tinerilor. Uitați asta. Nu merită”, transmite medicul și scriitorul Vasi Rădulescu.
„Sfat mărunt: e o tentație enormă de a munci până la epuizare, mai ales în rândul tinerilor. Uitați asta. Nu merită. Ca om trecut prin așa ceva, vă spun că devine al naibii de greu să repari ce ai stricat, psihic sau organic. Poți intra în vrie, dând peste cap somnul, răsucind creierul și inima, experimentând de la anxietate ușoară până la atacuri de panică grele. Poți face vreun accident cerebral vascular sau un infarct miocardic. Îți ridici riscurile pentru majoritatea bolilor. Te îndepărtezi de sănătate”, a scris, joi, pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu.
„E o tentație de a face mult și repede”, a continuat medicul. „De a împinge limitele. Temperați-vă. Contrabalansați munca mereu cu activități relaxante, întâlniri cu prietenii, somn bun, sport. Luați un concediu mic la fiecare două-trei luni. Împărțiți sarcinile. Setați obiective și pentru vârste mai mari, că unele se potrivesc mai bine atunci. Nu mai visați să aveți un morman de lucruri, că le obțineți și constatați că nu vă aduc nicio fericire. Vă veți dori mereu altele. Nu sacrificați capitole pe care, din păcate, nu o să le mai puteți redobândi niciodată.Vă spun. Nu merită”, a concluzionat medicul Vasi Rădulescu.
Medicul Vasi Rădulescu răspunde, în continuare, întrebărilor legate de vaccinare:
„Precizez următoarele, că am primit sute de întrebări care au fost cam despre aceleași lucruri:
1. Cei cu boli autoimune POT face vaccin.
2. Vaccinul se poate face în sarcină.
3. Vaccinul se poate face când mămica alăptează.
4. Cei cu trombofilie POT face vaccinul.
5. Cei cu „varice” POT face vaccinul.
6. E nevoie de 6 luni de la rapel pentru booster.
7. Johnson&Johnson nu are booster. Încă.
8. Cei cu afecțiuni trombotice POT face vaccin.
9. Cei cu diabet, boli de inimă, boli de plămâni POT face vaccin.
10. Nu există reacții adverse la 5-10 ani postvaccinare. E o inepție.
11. Nu e nevoie de dozarea anticorpilor pentru a face rapel sau booster.”
Tusea e un mecanism de apărare, precizează medicul Vasi Rădulescu.
„Primesc o mulțime de mesaje în care mi se cere să recomand „ceva de tuse”. Cum recomandările mele aici sunt multiple, am zis să scriu ceva.
Tusea e un mecanism de apărare. Natural. Rețineți asta. Când avem o iritație în aparatul respirator, se activează un centru de tuse și hop, corpul încearcă să scape de acea iritație. Să luăm exemplu o viroză care dă hiperproducție de mucus la nivelul căilor bronșice - acolo există niște celule ciliate, ca niște degete au, mișcând mucusul dinspre inferior spre superior, ca să-l scuipăm sau, nu vă îngrețoșați, să-l înghițim (nu pățim nimic). Tusea ajută enorm. Sunt multiple mecanism de apărare. Se activează și-n prezența corpilor străini, desigur. Sau a substanțelor care nu au ce căuta acolo - spre exemplu acidul iritant ajuns prin refluxul gastroesofagian.
Prin urmare, în cele mai multe cazuri, NU vrei să scapi de tuse. O lași în natura ei, că e bună. Te ajută să te vindeci. Iar ea poate ține și câteva săptămâni. Nu te sperii, că tocmai ai citit asta, că e normal să țină și câteva săptămâni după o răceală”, a scris, miercuri, pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu.
„Dacă tusea are alt mecanism, cum am amintit de RGE -> se discută atent cu medicul. Este important să se trateze cauza primară”, a subliniat medicul.
„Atenție! O tuse poate fi și indiciu puternic. Persoanele care tușesc inexplicabil de mult timp au nevoie neapărat de consult medical. Poate fi vorba, printre altele, de tuberculoză pulmonară. Sau cancer”, a avertizat medicul.
„Curiozitate: centrul de tuse din creier e situat aproape de un centru al plăcerii care descarcă multă dopamină. O bomboană dulce va determina excitarea acelui centru -> apare dopamina -> inundă și centrul tusei -> apare o calmare. De asta se dau bombonici la teatru, să nu tușească lumea. De asta „funcționează” siropurile dulci”, a mai spus Vasi Rădulescu.
„Tratamentele pentru tusea umedă sunt destul de limitate - se pot lua mucolitice, expectorante, fluidifiante, care curăță bronșiile și automat vor diminua tusea. Tusea uscată, chinuitoare, se poate trata prin antitusive tip opioid sau nonopiod. Cel mai bine se discută cu medicul. Rețineți că-n cele mai multe cazuri nu prea avem de ce să umblăm la tuse”, a concluzionat medicul Vasi Rădulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News