Numeroși câini ajung la urgențe deoarece se sufocă din cauza obstacolelor blocate în gât sau gură. De multe ori însă, în aceste cazuri, timpul este prețios. Ce trebuie să faci în cazul în care câinele tău dă semne de înec?
Semnele sunt reprezentate de tuse, gâfâit, câinele își freacă botul cu labele, gingii albăstrui. Câinele are semne clare de sufocare, se agită, denotă o stare de disconfort.
De cele mai multe ori, blocajul este eliminat imediat de către câine fără niciun ajutor extern. Tusea este principalul mijloc prin care obiectul este dislocat și eliminat. Tusea ne confirmă faptul că animalul poate respira. La primele semne, așteptăm câteva episoade de tuse să vedem dacă nu cumva câinele reușește singur să elimine obiectul străin.
Dacă situația se agravează sau el nu reușește să își revină, este momentul să intervenim.
Precauți, ne vom strădui să deschidem gura câinelui, atenție, însă, un câine în această situație este stresat și poate mușca, involuntar. Deschidem gura câinelui, ferim limba cu două degete și căutăm blocajul, dacă este nevoie putem folosi o lanternă. În cazul în care obiectul străin este accesibil, vom încerca să îl scoatem cu degetele sau cu o pensetă lungă.
Dacă obiectul nu a putut fi îndepărtat manual, vom apela la ajutorul gravitației. Câinii de talie mică și medie vor fi apucați de membrele posterioare, ridicați și scuturați ușor, astfel încât să nu le lezăm articulațiile. Câinii de talie mare vor fi ridicați de membrele posterioare, dar sprijiniți pe cele anterioare. La fel, îi scuturăm ușor, sperând că blocajul va fi eliminat.
În ultima instanță, când niciuna dintre soluțiile de mai sus nu funcționează, apelăm la manevra Heimlich, folosită cu succes și la om. Nu folosiți această metodă decât dacă sunteți absolut convinși că animalul are căile aeriene blocate de către un obiect străin. Manevra poate provoca fracturi ale coastelor sau leziuni interne, dacă nu este aplicată corect.
La manevră Heimlich vom oferi o îmbrățișare câinelui după cum urmează: ne poziționăm în spatelele lui, mâna activă cu care vom apasă va fi făcută pumn și o plasăm în locul unde se termină sternul, prima parte a abdomenului (atenție: nu apăsăm pe cutia toracică, ci pe partea moale a abdomenului), cu cealaltă mână învelim pumnul. Odată fixată poziția pentru Heimlich, executăm 4-5 mișcări bruște și ferme, apăsând pe abdomen și în același timp ducând pumnul înspre anterior, spre umerii câinelui. După ne oprim și verificăm dacă obiectul a fost eliminat. El poate fi aruncat afară din corp sau se poate află în gură, scrie zooland.ro.
Dacă animalul respiră și este în afara pericolului, e indicat să mergeți la veterinar pentru a fi siguri că orice pericol a trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News