Mugur Ciuvică arată, în cartea sa ”Zece ani răi”, cum l-a curtat Traian Băsescu pe Dan Voiculescu, până a obținut Puterea, în decembrie 2004. În ianuarie 2005, exact la doi ani după ce declara că România are nevoie de partidul fondat de Voiculescu, Traian Băsescu cere demisia propriului guvern, pentru a scăpa de ”PUR, soluția imorală”.
DCNews vă prezintă fragmente din cartea lui Mugur Ciuvică, ”Zece ani răi”, care demonstrează că invitaţia adresată PUR, în decembrie 2004, nu este, aşa cum Băsescu a repetat întruna, un gest făcut sub presiunea formării unei majorităţi parlamentare, ci consecinţa unei serii de acţiuni politice prin care Băsescu a încercat constant, în 2003 şi 2004, să se apropie de Voiculescu:
Băsescu se sucește în 2003
”Partidul Democrat şi-a regăsit punctele de vedere în foarte multe din abordările pe care le-a avut domnul preşedinte în deschiderea Congresului. Credem că România are nevoie de Partidul Umanist". Este 18 ianuarie 2003. Traian Băsescu vorbeşte despre Dan Voiculescu şi despre partidul acestuia la Congresul Partidului Umanist Român (PUR).
PUR ţine un Congres extraordinar la Sala Palatului din Bucureşti pentru a prezenta o serie de personalităţi care tocmai intraseră în partid şi pentru a discuta despre o atitudine politică mai fermă faţă de partenerul de guvernare, Partidul Social Democrat (PSD). Sunt invitaţi să participe lideri ai partidelor parlamentare, iar aceştia îşi trimit reprezentanţi la nivel de vicepreşedinţi (Dan Ioan Popescu din partea PSD, Eugen Nicolăescu din partea Partidului Naţional Liberal). Cu o excepţie: Partidul Democrat (PD), din partea căruia vine chiar preşedintele partidului, Traian Băsescu.
După ce ani de zile Traian Băsescu îl atacase pe Dan Voiculescu şi criticase trustul de presă şi partidul pe care acesta le fondase, apariţia sa la Congresul PUR din 2003 surprinde pe toată lumea. În plus, în ianuarie 2003, PUR este la guvernare, în alianţă cu PSD, iar Partidul Democrat al lui Băsescu era în opoziţie.
În discursul său, Băsescu apreciază că PUR are şanse foarte mari să crească din punct de vedere electoral şi să ajungă, printr-o alianţă cu PD, unul dintre partidele de guvernare care să schimbe România „nu în douăzeci de ani, ci în trei".
Ce caută Băsescu la Congresul PUR?
În ianuarie 2003, Partidul Democrat condus de Traian Băsescu este un partid de 10% în sondaje, mult în spatele PSD şi depăşit de PNL cu 5 procente. Aleşii locali ai PD pleacă în masă la PSD. Guvernul Năstase are o poziţie politică solidă şi o majoritate confortabilă, beneficiind de susţinerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) în Parlament.
Pe de altă parte, din punct de vedere personal, Traian Băsescu are o poziţie bună: este primarul Capitalei și şi-a consolidat poziţia în PD eliminându-i pe apropiaţii fostului său șef și contracandidat la preşedinţia partidului, Petre Roman.
Sondajele de opinie arată clar că singura şansă a opoziţiei de a conta în alegerile din 2004 este să creeze o alianţă. Problema lui Traian Băsescu este că el şi partidul său sunt vioara a doua în opoziţie. Şi în Parlament şi în sondaje, PNL-ul este principalul partid de opoziţie.
Traian Băsescu merge la Congresul PUR pentru că vrea să fie şeful opoziţiei. Când spune că PD va guverna împreună cu PUR, Traian Băsescu vorbeşte despre ianuarie 2005. El îl invită practic pe Dan Voiculescu, care la acel moment era partener de guvernare al PSD şi adversar direct al lui Băsescu şi al partidului condus de acesta, să guverneze împreună cu PD-ul după alegerile de la sfârşitul lui 2004.
Jignire la adresa liberalilor
Astfel, Traian Băsescu se proclamă lider al opoziţiei. Un amănunt semnificativ din timpul Congresului, o întâmplare care la vremea respectivă a fost prezentată de presă ca o jignire la adresa liberalilor, întăreşte această concluzie. După ce Traian Băsescu îşi încheie discursul şi se îndreaptă spre sală, la cuvânt urmează Eugen Nicolăescu, reprezentantul PNL. Brusc, Traian Băsescu se întoarce, se îndreaptă spre prezidiu şi dă mâna cu Dan Voiculescu, întrerupând discursul liberalului, dând astfel de înţeles că mesajul acestuia nu are nicio importanţă.
Protocol între Alianța D.A. și Voiculescu, la referendumul din 2003
Traian Băsescu şi Theodor Stolojan, copreşedinţii Alianţei PNL-PD, se întâlnesc din nou cu preşedintele PUR, Dan Voiculescu, pentru a-i cere ajutorul, de această dată pentru formarea unor majorităţi în consiliile judeţene şi în cele locale. Întâlnirea are loc la sediul Grivco. Băsescu Două săptămâni mai târziu, pe 15 octombrie 2003, Traian Băsescu, împreună cu Theodor Stolojan semnează cu Dan Voiculescu un Protocol de colaborare pentru supravegherea modului în care se desfăşoară referendumul pentru Constituţie. Acesta este primul acord semnat între Alianţa PNL-PD şi PUR. Băsescu, Stolojan şi Voiculescu participă la o conferinţă de presă comună în care liderii PNL-PD îşi anunţă dorinţa de a colabora cu Partidul Umanist Român şi „în viitor": „PUR este un partid parlamentar şi putem coopera pentru promovarea unor proiecte de lege, dar vom găsi şi alte activităţi în care acest partid ne va putea fi partener".
Colaborare în alegerile locale din 2004
În 19 noiembrie 2003, la o săptămână după ce Grivco câştigase licitaţia de privatizare a ICA, Traian Băsescu, Theodor Stolojan şi Dan Voiculescu se întâlnesc la iniţiativa lui Băsescu. În urma întâlnirii, un consilier al lui Theodor Stolojan declară presei că Băsescu şi Stolojan i-au prezentat lui Dan Voiculescu deciziile Alianţei PNL-PD şi au discutat cu acesta despre modificarea legilor electorale.
La alegerile locale din 2002, Băsescu şi Stolojan se oferă să meargă la Bacău pentru a-l susţine pe Romeo Stavarache, candidatul PUR la Primărie intrat în turul doi. A doua zi, în 9 iunie 2004, Traian Băsescu şi Theodor Stolojan se duc din nou la Grivco, după care susţin o conferinţă de presă în care invită oficial Partidul Umanist Român să colaboreze cu Alianţa PNL-PD în plan local în vederea asigurării majorităţii în consiliile locale şi judeţene.
Cu căciula în mână, la Grivco
Traian Băsescu câştigă alegerile prezidenţiale din 2004. Deşi alegerile legislative fuseseră câştigate de PSD şi PUR (36% față de 31%, Alianța D.A.), Băsescu decide să impună un premier din partea Alianţei DA.
Potrivit propriei expresii, Traian Băsescu se duce cu „căciula-n mână" la Dan Voiculescu. Traian Băsescu se întâlneşte de mai multe ori cu Dan Voiculescu pentru a-l invita să se alăture la guvernare Alianţei DA, promițându-i orice, inclusiv funcţia de preşedinte al Senatului. El îl roagă pe Dan Voiculescu să intre la guvernare, susţinând că în joc este „stabilitatea politică a ţării". În 15 decembrie 2004, imediat după aflarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, Băsescu îl sună pe Dan Voiculescu pentru a-l ruga „să se alăture Alianţei". Întors de la Bruxelles câteva zile mai târziu, în 18 decembrie 2004, Băsescu îşi declară public, „respectul" faţă de Partidul Umanist Român: „Dacă finalizăm negocierile cu PUR şi UDMR, astfel încât să avem un guvern majoritar până la sfârşitul anului, este foarte bine şi voi saluta cu mult respect deciziile lor politice."
Partidul lui Voiculescu devine "soluție imorală"
Respectul lui Traian Băsescu va dura exact 19 zile. Pe 22 decembrie 2004, Traian Băsescu îl desemnează pe copreşedintele Alianţei DA, Călin Popescu Tăriceanu, pentru funcţia de prim-ministru. Pe 28 decembrie, noul guvern, din care fac parte PNL, PD, UDMR şi PUR, primeşte votul de învestitură din partea Parlamentului. În 29 decembrie 2004, membrii guvernului depun jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu.
La o săptămână de la depunerea jurământului, în 6 ianuarie 2005, preşedintele Traian Băsescu îşi atacă propriul guvern, declarând că este nevoie de alegeri anticipate „pentru a scăpa de o soluţie imorală care se numeşte PUR".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci