Acad. Georgeta Filitti, profesor de Istorie, a vorbit despre Jurnalul Reginei Maria și singurul moment în care aceasta nu se poate abține și jignește un personaj al vremurilor. De asemenea, a amintit și cearta dintre regină și Nicolae Iorga și motivul pentru care acesta s-a poziționat, la un moment dat, împotriva sa.
"Jurnalul Reginei Maria este o expresie concludentă a educației britanice, și anume disciplina. A ține un jurnal e un gest de disciplină. Pentru că ziua parcă nu îți e împlinită dacă nu te așezi jumătate de oră sau o oră să scrii ceva, dar și ce scrii, scrii cu foarte mare atenție. Ține de educație. Vă dați seama, aceste trei volume, le știu la literă, pentru că am stat să le traduc, să le adnotez, mai știu eu ce... dar citindu-le și pe celelalte, ea e foarte reținută. Cred că, în sutele de pagini de până în 1931, o singură dată în istoria noastră e un personaj pe care îl face "porc", dar dacă citești și ce a scris acest ziarist despre Regina Maria... Doamne, îi dai dreptate! Este vorba despre Grigore Filipescu, care conducea ziarul Epoca", a spus Georgeta Filitti, în podcastul "Avangarda", realizat de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu.
"La fel, trebuie să vă spun... Iorga, care întotdeauna a fost pătimaș în politică, nu știu care i-a fost motivația, în timpul Războiului, a avut o relație plină de respect cu Regina Maria. Să amintim că atunci s-au întâmplat lucruri mai puțin obișnuite și, anume, conducerea statului și instituțiile principale și multe personalități au părăsit Bucureștiul, ocupat fiind de puterile centrale, și s-au refugiat la Iași. Sigur, acolo, Regina a fost foarte activă, a organizat spitale, a obținut ajutoare de la Crucea Roșie rusească, de la Crucea Roșie Britanică, 200 de mașini, mașinile Maria, prin Chrissoveloni, obținute din America, ajutoare masive, care au reprezentat extraordinar de mult.
Printre refugiați a fost și Iorga. Să știți că populația Iașiului se înzecise, iar sursele de aprovizionare nu puteau să meargă în același ritm, încât lumea era foarte strâmtorată, inclusiv familia regală. Cum reiese nu numai din mărturiile Reginei, dar și ale celor din jur.
Ei bine, Iorga, conștient de valoarea lui, trufaș, peste măsură, îi scrie Reginei: "Dar eu nu am dreptul să mănânc pâine albă? Eu sunt marele istoric al neamului!”. Atunci, Regina scrie pe această scrisoare: "Eu credeam că sunt suverana lui Iorga, nu brutarul domnului Iorga!”. Sigur că asta a creat o răcire a relațiilor, în asemenea măsură încât când fiul Reginei, viitorul Rege Carol al II-lea, deci Principele Carol, s-a căsătorit cu Principesa Elena de Grecia - într-un fel ei erau viitorul conducerii țării - Iorga, cu felul acesta propriu Gemenilor de a se arunca într-o poveste, a început să o sprijine pe Regina Elena, în asemenea măsură încât s-a și justificat. "Regina Maria a fost extraordinară în timpul Războiului, să se retragă acum!”. Eh, să știți, asta a creat o breșă, iar Iorga nu și-a cruțat cuvintele. Dar să nu vă mirați! Când moare Regina Maria, în iulie, 1938, în fruntea convoiului mortuar e Nicolae Iorga", a mai povestit Georgeta Filitti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci