Dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD, a fost invitat la emisiunea "Academia de Sănătate", moderată de jurnalistul Val Vâlcu, unde a discutat despre sprijinul oferit de Ordinul Suveran de Malta în dezvoltarea sistemului de urgență din România. Arafat a subliniat că Ordinul a ajutat diverse județe. De asemenea, a explicat importanța sprijinului primit pentru echiparea și formarea echipajelor și a accentuat necesitatea ideii de complementaritate în salvarea vieților.
Dr. Raed Arafat a explicat că Ordinul Suveran de Malta nu l-a ajutat personal, ci a sprijinit diverse județe prin relațiile pe care le avea cu Anglia, cu Scoția sau cu Norvegia. Clujul a avut relații bune cu Köln, unde Cavalerii de Malta erau implicați în sistemul de urgență.
"Cavalerii de Malta nu m-au ajutat personal. Să ne înțelegem. Fiecare județ a avut relațiile lui. Bihorul avea relații cu pompierii dintr-o zona din Anglia. Mureșul avea cu scoțienii și cu mai mulți. În Mureș, am avut relații cu mai mulți, cu norvegenii și cu alții.
În Sibiu a avut relații cu Wuppertal, în Germania. Clujul avea relații cu Köln. Köln, ca sistem de urgență în Germania, are pompierii, dar are și câteva organizații non-guvernamentale care lucrează în sistem.
Printre aceste organizații sunt și Cavalerii de Malta", a declarat Raed Arafat.
După ce Clujul a refuzat inițial sistemul propus de Arafat, în 1994 s-a realizat importanța acestuia, iar Ordinul Suveran de Malta a început să sprijine echiparea și formarea echipajelor.
"Ei erau foarte implicați în Cluj. În momentul în care a fost refuzat sistemul la Cluj, cam patru ani a durat, până în '94, când Clujul s-a sesizat că e bine totuși să avem ce s-a făcut la Mureș și ce s-a pierdut de la Cluj. Și atunci trebuiau mașini, trebuiau echipamente, trebuia susținere, totul era pe consumabile, ca să lucrezi în stradă pe urgențe, cum ne doream noi.
Și aici s-au implicat Cavalerii de Malta din Germania, plus ajutorul maltez din România, care era nou-înființat, și au început să sprijine pompierii din Cluj și unităţile de primire a urgenţelor din Cluj (mai mult camere de gardă, șase la începuturile lor, încă nu era UPU la Cluj per se atunci). Și au început să sprijine pompierii să înființeze primul echipaj. Și a evoluat Clujul foarte bine după asta.
Mâine sărbătorim, cum am zis, 30 de ani, dar primul echipaj SMURD în țară e de 34 de ani. Acești 4 ani diferență la Cluj au fost deciși de niște sindicaliști, de niște persoane care n-au dorit să vadă schimbarea la Cluj. Norocul României, aș zice, e că am avut oameni deschiși la minte atunci, nu numai în Mureș, ci și pe plan național, care au sprijinit și au permis ca acest sistem să evolueze", a mai spus secretarul de stat.
Arafat a subliniat că, deși au existat obstacole, sprijinul primit a fost esențial pentru evoluția SMURD și a accentuat importanța complementarității în salvarea vieților.
Nu este o concurență și asta trebuie să scoatem din start din minte. Există, totuși, complementaritate. Concurența este doar în capul câtorva persoane care încă au influență și care, încet-încet, eu sper că se vor înțelege că nu se face concurență pe viața pacientului.
Noi, pe viața pacientului, trebuie să avem o complementaritate și să sprijinim cât mai mult. Sistemul este gândit, de când s-a scris și legea sănătății, în etape. Este un Multi-Tiered System of Supports (MTSS), a conchis Raed Arafat.
***
Scurt istoric
Ordinul Suveran de Malta își are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfântului Ioan, înființat în 1050 în Țara Sfântă și recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin Bula papală a Papei Pasquale al II-lea, din anul 1113, cu numele de „Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim”. A devenit un ordin militar atunci când a trebuit să-și apere spitalele proprii din Țara Sfântă, dobândind inclusiv un teritoriu și funcționând ca un Stat. În decursul secolelor a pierdut anumite teritorii și a dobândit altele (insulele Rodos sau Malta).
Din 1530, Ordinul stăpânea insula Malta „concesionată” de Regatul celor două Sicilii. În 1798, forțele imperiale franceze ale lui Napoleon Bonaparte preiau controlul insulei, impunând cedarea acesteia de către cavalerii de Malta. Ordinul și-a pierdut, după această cucerire, funcția sa militară. În 1800, Malta a fost ocupată de englezi, suveranitatea acestora fiind confirmată prin tratatele de la Paris din 1814 și Viena din 1815. După mai multe peregrinări prin Europa, sediul ordinului se stabilește, din 1834, la Roma, pe teritoriul Statului pontifical.
După 1870, sediul conducerii Ordinului rămâne în continuare la Roma, pe teritoriul statului italian (cele două imobile deținute de Ordin în capitala Italiei se bucură de un regim de extrateritorialitate asemenea reședințelor diplomatice ale altor state).
La 21 iunie 1991, OSM a semnat cu Republica Malta, un acord privind folosirea exclusivă pe o perioada de 50 de ani a Bisericii Sant'Anna și a Fortului Sant'Angelo din Insula Malta. Acest acord, marchează revenirea cavalerilor de Malta în insula care le adusese un prestigiu enorm prin misiunea de apărare a credinței împotriva expansiunii otomane în Marea Mediterană (Fortul a aparținut cavalerilor de Malta între anii 1530 și 1798, anul ocupării insulei de forțele lui Napoleon Bonaparte).
La 5 decembrie 1998, un nou acord semnat de ambele părți extindea folosirea exclusivă de către OSM a Fortului Sant'Angelo pentru o perioadă de 99 de ani, în regim de extrateritorialitate. Acordul prevede inclusiv posibilitatea menținerii în Fort a unei unități de gardă și securitate echipată în uniformele OSM. În Fort se desfășoară în prezent activități cu caracter cultural-istoric.
Politică externă
Ordinul este subiect suveran de drept internațional. Misiunea și activitatea Ordinului sunt strâns legate de credința catolică și sunt sintetizate prin motto-ul „Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Apărarea credinței și ajutorarea nevoiașilor).
Activitățile diplomatice ale Ordinului Suveran al Maltei sunt strâns legate de misiunea sa umanitară, iar prezența misiunilor diplomatice acreditate în peste 100 de țări ale lumii susține activitățile filantropice ale Ordinului. OSM are relații bilaterale cu 113 state și relații oficiale cu 5 state.
În domeniul politic internațional, Ordinul de Malta este neutru, imparțial și non-politic. Datorită acestor caracteristici, OSM poate acționa ca un mediator ori de câte ori i se solicită intervenția sa pentru a facilita soluționarea unei dispute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci