Sistemul ”checks and balances” a fost imaginat de părinții fondatori ai Americii. Ei au trecut totul în Constituție, ca să se asigure că nimeni nu acaparează prea multă putere în SUA.
Partenerul strategic al americanilor, România, a folosit modelul, după 1989. De, experiența cu Ceaușescu fusese prea devastatoare, așa că până și Constituția FDSN a prevăzut mecanisme prin care instituțiile își limitează puterea una alteia și se verifică una pe alta.
De bine, de rău, târâș-grăpiș, acestea chiar au funcționat: Parlamentul nu l-a putut elimina pe Băsescu, Băsescu n-a putut să aresteze chiar tot Parlamentul, guvernelor li s-a mai dat peste mână de către Curtea Constituțională sau de către vreo instanță de contencios administrativ…
Însă, de la o vreme, pe liberali a început să-i cam incomodeze democrația. Parlamentul e ocolit sau chiar sfidat pe față, Curtea Constituțională e atacată stil gauleiter, atunci când nu convin deciziile pe care tot guvernul le solicitase, Avocatul Poporului a devenit dușmanul poporului PNL.
Din checks and balances, guvernarea liberală a reținut doar prima parte. Aia cu checks, în ideea că s-ar traduce prin cecuri. Mai vorbim la toamnă, când va începe plata ratelor, pentru împrumuturile la dobânzi marca Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu