Bolile au miros. Prezenţa cancerului şi diabetului au un iz specific, înţepător, iar asta poate fi un indiciu care să ne trimită de urgenţă la doctor.
Mirosurile resimţite la nivelul pielii, care ar putea să ne alarmeze, variază şi în funcție de vârstă, dietă, sex, metabolism. Şi totuşi, atunci când simţim un iz "iute" şi ştii că nu provine dintr-o zonă transpirată e cazul să-ţi pui întrebări. „Unele boli au ca rezultat un miros caracteristic care emană din diferite surse de pe corpul unei persoane bolnave”, spune Mats Olsson, psiholog experimental la Institutul Karolinska din Suedia. Mirosul unei persoane nu iese doar din piele, ci și din respirație, sânge și urina, iar diferențele subtile dezvăluie cât de sănătoși sunt. „Oamenii miros respingător când sunt bolnavi”, a spus Olsson.
Unele studii arată că mai multe boli găzduiesc mirosuri caracteristice pe corp, inclusiv persoanele cu febră tifoidă despre care se spune că miros a pâine coaptă, persoanele cu febră galbenă care miros a carne crudă și boala glandulară scrofulă care imprimă în piele un miros de bere veche, stătută, răsuflată. Oamenii de ştiinţă care au studiat fenomenul îndeaproape spun că cei care au probleme hepatice au un miros specific de pește crud. În schimb, cei care au infecție urinară au miros de amoniac.
Cât priveşte diabetul, se crede că aduce a note de mere putrezite, şi asta din cauza concentraţiilor scăzute de acetonă eliberate în respirație.
În cazul bolilor oncologice, corpul emană un miros deranjant de "carne stricată." În plus, pentru că temperatura corpului crește din cauza infecţiilor frecvente, apare transpirația abundentă ca mecanism de termoreglare. Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.
Preti studiază mirosul corporal de mai bine de 30 de ani. „Merg mult cu transportul public și, din când în când, dau peste cineva care emană un miros puternic și este evident”, a spus Preti. Echipa lui Olsson și-a propus o provocare mai generală: să exploreze modul în care mirosurile pot dezvălui când cineva este bolnav sau infectat recent. Procesul este considerat a fi evolutiv în rândul oamenilor care simt schimbarea și se îndepărtează - pentru a rămâne sănătoși. „Oamenii ar trebui să poată detecta când cineva este contagios”, a mai spus Olsson, citat de CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu