Cum ne afectează fazele Lunii? Somnul şi naşterile au de suferit

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Luna și ciclurile lunare ne pot afecta în moduri pe care încă nu le cunoaștem pe deplin, spun experţii.

Cuvântul „nebunie” datează din secolul al XV-lea, când se credea că luna și fazele sale ar putea face oamenii să devină mai mult sau mai puțin agresivi, în funcție de ciclul lunar, scrie Clinca Cleveland. Dincolo de superstiţii şi mituri există, totuși, un adevăr științific în spatele modului în care luna ne afectează în viaţa de zi cu zi.

Luna dereglează ciclurile biologice

Psihologul Susan Albers ne prezintă unele dintre cercetările care au fost făcute asupra ciclurilor lunare. Toate organismele au cicluri biologice naturale necesare pentru supraviețuire. Când vorbim despre cicluri biologice, probabil că cel mai adesea ne gândim la ritmul nostru circadian, ciclul intern de somn-veghe de 24 de ore al corpului nostru – și la ritmurile infradiane (cicluri care durează mai mult de 24 de ore), cum ar fi ciclul menstrual de 28 de zile sau sezonier.

Toate aceste cicluri biologice se schimbă pe baza unor factori interni și externi. Și din moment ce corpurile noastre sunt formate din 55% până la aproximativ 78% din apă, există motive să credem că și noi am putea fi afectați de Lună, lumina ei și ciclul său lunar de 27 de zile, mai ales dacă se ia în considerare atracția gravitațională asupra Pământului, care este suficient de puternică pentru a afecta mareele oceanului.

Cercetările au arătat că mai multe specii și-au adaptat unele dintre ciclurile lor biologice pentru a se alinia cu ciclul lunar. O privire de ansamblu cuprinzătoare a cercetării evidențiază efectele lunii asupra proceselor biologice la mai multe specii legate de nivelurile de activitate, ritualurile de hrănire, fotosensibilitate, migrație, modele de napârlire și multe altele, dar cum stau lucrurile în privința oamenilor. "Orice cercetare care a fost făcută a fost considerată controversată, în parte, deoarece studiile asupra oamenilor sunt contradictorii”, spune dr. Albers. „În majoritatea cazurilor, când s-a discutat despre efectul lunii asupra oamenilor, a fost anecdotic. Este cu siguranță adevărat că factorii de mediu pot juca un rol în schimbările de dispoziție ale unei persoane și pot declanșa anxietatea și depresia, dar nu este clar cum  ciclul lunar ne afectează starea de spirit și sănătatea mintal", scrie Clinica Cleveland.

În momentul de față se știe faptul că luna poate avea un impact asupra persoanelor cu tulburare bipolară. Într-un mic studiu pe 17 persoane, cercetătorii au aflat că pacienții lor au trecut rapid între stările de depresie și manie și că aceste cicluri rapide nu au fost aleatorii, ci sunt sincronizate cu ciclul lunar. Deși mecanismul exact care provoacă acest lucru este necunoscut, se crede că acele schimbări rapide ale dispoziției au fost cauzate de o întrerupere a ritmului lor circadian și a ciclului lor somn-veghe.

Ne afectează Luna capacitatea de a dormi?

Capacitatea de a ne regla emoțiile depinde de capacitatea corpului nostru de a elibera și de a suprima anumiți hormoni în anumite momente. Unii hormoni sunt la nivel mai ridicat în timpul zilei, în timp ce alții sunt mai mari seara când dormim. Melatonina este unul dintre acei hormoni care este eliberat în mod natural noaptea pentru a vă calma corpul și pentru a vă pregăti corpul pentru somn. Când nivelul melatoninei crește, serotonina, care joacă un rol în controlul stării de spirit și a apetitului – scade.

Într-un studiu din 2013, cercetătorii au descoperit că în jurul lunii pline, oamenii au petrecut cu 30% mai puțin timp în somn și au dormit cu 20 de minute mai puțin decât atunci când nu era lună plină. Aceste modificări au fost, de asemenea, asociate cu niveluri scăzute de melatonină.

Un alt studiu din 2021 a comparat tiparele de somn a trei comunități indigene rurale din Argentina cu tiparele de somn ale studenților din Seattle. În toate situațiile – indiferent de geografie sau de accesul la electricitate – participanții au dormit mai puțin și s-au culcat mai târziu în zilele premergătoare lunii pline, când a existat mai multă lumină naturală disponibilă după amurg. Cercetătorii au emis ipoteza că aceasta este o dovadă că avem „o adaptare înnăscută” de la strămoșii noștri care probabil au dormit mai puțin și au desfășurat mai multă muncă și alte activități ori de câte ori era mai multă lumină naturală disponibilă.

Are impact asupra reproducerii și nașterii?

Cercetările privind ciclurile de reproducere ale peștilor și ale altor animale marine au arătat că unii pești migrează și depun icre în funcție de ciclul lunar și că unele specii își măresc activitatea în timpul lunii pline, când lumina lunii este cea mai strălucitoare. Dar astfel de statistici nu sunt chiar atât de clare când vine vorba de oameni.

O cercetare a 1.507 nașteri la un spital din Fukutsu, Japonia, între ianuarie 1996 și martie 2007, a arătat că au existat un număr mai mare de nașteri pe timp de noapte în timpul lunii pline și un număr mai mare de nașteri în timpul zilei, la ora de apariție a lunii noi. Dar un studiu separat de 23.689 de nașteri din 1810 până în 1929 nu a evidențiat niciun model sau corelație între ciclul lunar și frecvența nașterilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel