Cum ne este afectată sănătatea de către mediul înconjurător

Alegeri prezidentiale 2024

În secolul XXI, progresul ştiinţific a contribuit la ridicarea nivelului de trai şi a calităţii vieţii în întreaga lume. Acest lucru a dus însă şi la modificări ale mediului înconjurător, cum ar fi poluarea, zgomotul sau exploziile nucleare care ne pot afecta ireversibil sănătatea. Bolile sunt rezultatul fie unei moşteniri genetice nu foarte bune , fie mediului înconjurător. Astfel, în continuare, vă propunem principalii factori care ne pot influenţa sănătatea.

Autor: Anca Murgoci

Clima

Diferenţele cele mai mari se simt în zonele cu climă caldă şi cele cu climă rece. Astfel, în regiunile fierbinţi ale globului, căldura îi face pe oameni să fie tot timpul obosiţi, anoşti sau deprimaţi. În regiunile polare, oamenii pot suferi de degerături sau hipotermie, cazuri în care temperatura corpului scade sub nivelul normal de 37 de grade. Hipotermia, scădere subnormală a temperaturii corpului, poate duce la deces.

Apa

Apa poate fi un factor aducător de boli. Poate să conţină unele elemente în exces sau prea puţine din cele necesare vieţii. Cercetătorii au demonstrat că apa care conţine o cantitate mare de calciu reduce posibilitatea apariţiei bolilor cardio-vasculare. Lipsa iodului poate cauza o boală numită guşă (mărirea glandei tiroide). De asemenea, fluorul din apa potabilă poate reduce apariţia cariilor dentare.

Sărăcia

Ţările în curs de dezvoltare, aveau în 1960 o speranţă de viaţă de 43 de ani, în comparaţie cu 69 de ani în ţările dezvoltate. În 1990, speranţa de viaţă a crescut în ţările în curs de dezvoltare până la 63 de ani, iar în ţările dezvoltate a crescut până la 75 de ani. Există diferenţe şi între aşezările rurale şi cele urbane sau între cei cu venit mediu şi cei bogaţi. De exemplu, în perioada 1985-1989, 40% din poluaţia Coastei de Fildeş locuia la oraşe, avea acces la servicii medicale, 30% avea apă potabilă, iar 69% dispunea de servicii de salubrizare. Comparativ cu aşezările rurale unde doar 11% din populaţie avea apă potabilă şi 20% instalaţii de salubrizare. În ţările sărace, cele mai întâlnite boli sunt malnutriţia, pelagra sau scorbutul.

Ţările dezvoltate

În ţările cele mai dezvoltate din Canada, Australia, nord-vestul Europei, sunt înregistrate cele mai multe decese datorate bolilor cardiace sau circulatorii. Acestea sunt cauzate de excesul de tutun, nivelul ridicat al colesterolului, stres, lipsa exerciţiilor fizice şi de obezitate. Factorii menţionaţi derivă dintr-o alimentaţie bazată pe fast-food sau dintr-un mediu poluat şi zgomotos. Cancerul este pe locul doi în ceea ce priveşte  decesele, după bolile cardiace şi cele ale arterelor. Maladia nu ţine cont de faptul că o ţară este dezvoltată sau nu.

Atmosfera din marile oraşe tinde să devină, dacă nu deja este, sufocantă. Suprapopularea şi poluarea sunt cauze ale bolilor cardiace, bronşitelor cronice, cancerelor sau bolilor pulmonare. Zgomutul din marile oraşe duce la apariţia bolilor nervoase, iar ritmul mult prea accelerat al vieţii poate cauza boli de inimă.

Ştiaţi că:

- 1 miliard şi jumătate de persoane nu dispun de apă potabilă sau de canalizare?

- În anii 80, SUA dispunea de un medic la 470 de persoane, în timp ce în Tanzania exista unul la 25000 de persoane?

- În 1990, speranţa de viaţă în Africa de Vest era de 42 de ani, în timp ce în Marea Britanie era de 75,7 de ani?

- În România, speranţa de viaţă este de 68 de ani la bărbaţi şi 75 de ani la femei?

- Mai mult de jumătate din populaţia ţărilor dezvoltate moare ca urmare a stresului, lipsei de exerciţiu şi a alimentaţiei tip fast-food?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel