Cum ne influențează trecerea la ora de iarnă. Psiholog Liliana Luca: Afectarea este, în primul rând, la nivel hormonal

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă poate avea mai multe efecte asupra oamenilor.

"Afectarea este în primul rând la nivel hormonal, pentru că secreţia de melatonină ajută la reglarea ritmului circadian. Melatonina facilitează trecerea din starea de veghe la somnul consistent şi de calitate. Este important să menţinem programul de somn. Nemaifiind lumină la fel de mult, aşa cum este în timpul sezonului cald, senzaţia noastră este că trebuie să mergem mai devreme la culcare sau ne expunem mai mult la lumina albastră produsă de ecranele telefoanelor şi computerelor. Uneori, în sezonul rece, apar stări de depresie sau anxietate tocmai pentru că avem impresia că nu mai aven timp să facem mai nimic sau pentru că e urât afară", a spus Liliana Luca, psiholog la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, pentru Agerpres.

Pentru a ne acomoda mai uşor cu ora de iarnă este recomandat să schimbăm treptat rutina de somn, adormind şi trezindu-ne la noua oră. De asemenea, este important ca atunci când dorim să ne culcăm să avem camere confortabile, cu un mediu adecvat programului de somn: fără televizor şi telefoane mobile, cu un pat comod, draperii opace şi să avem o temperatură a camerei agreabilă. Este recomandată totodată limitarea expunerii la dispozitive electronice înainte de culcare şi trebuie să ne stabilim un ritual de relaxare.

Vezi și: Când trecem la ora de iarnă în 2023

"Devenim uşor melancolici"

Potrivit specialistului, în această perioadă avem tendinţa să socializăm mai puţin, tocmai pentru că se întunecă mai devreme, iar asta ne determină să stăm mai mult în casă.

"Este perioada în care devenim uşor melancolici, lucru care nu e neapărat rău, pentru că atunci când eşti melancolic poţi să te opreşti asupra ta, asupra vieţii tale şi a momentului prezent, să te uiţi în jurul tău, să admiri ce frumoasă este natura şi ce culori minunate sunt în jurul nostru. Şi atunci, aşa cred eu, "ne înţelepţim", nu neapărat devenim depresivi. Toamna se accentuează dispoziţia afectivă hipertimică mixtă, ceea ce înseamnă depresie şi anxietate, şi se pot accentua şi alte simptome precum irascibilitatea, vulnerabilitatea persoanelor care au nişte tendinţe instabile aşa cum sunt cei cu tulburări de personalitate. Pot fi şi persoane bucuroase, pentru că sunt persoane sensibile la introversie şi se bucură că stau singure. Cu toţii ar trebui să luăm partea bună, să ne bucurăm că avem timp pentru noi şi să facem introspecţii pentru a vedea dacă am evoluat, dacă am mai făcut ceva între timp sau am rămas la fel", a mai arătat psihologul Liliana Luca. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel