Sezonul rece a sosit și deja începem să ne gândim la posibilele răceli care urmează și la cât de pregătit este sistemul nostru imunitar pentru a le face față. Iar toamna avem la dispoziție o mulțime de fructe și legume care mai de care mai bune pentru sănătate. Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție, ne-a explicat cum ar trebui consumate acestea pentru efecte benefice și la ce să fim atenți când vine vorba despre vitaminele și suplimentele pentru imunitate disponibile pe piață.
"Alimentele care sunt bune de consumat sunt întotdeauna cele de sezon. Trebuie să fim foarte atenți să nu exagerăm în ceea ce privește cantitățile, în așa fel încât să nu ne dăuneze. Când mă gândesc la partea asta de exagerat, mă gândesc și vorbesc exclusiv despre ceea ce înseamnă consumul ridicat de carbohidrați, pe care îl putem întâlni atât în legume cât și în fructele de sezon.
Asta înseamnă că este foarte important să consumăm cantitățile de care avem nevoie. În mod normal, avem nevoie de cam un fruct pe zi. Adică putem vorbi de 200 g - 300 g de fructe. Depinde de fructul respectiv sau de cât de dulce este. Dacă vorbim de mere, putem să mâncăm unu-două mere medii pe zi. Dacă vorbim de struguri, e bine să ne rezumăm la un ciorchine, pentru că ei sunt mai dulci și, deși au principii nutriționale foarte sănătoase, trebuie să fim ușor atenți la cantitatea de glucoză, fructoză pe care o au, cantitatea de zahăr.
Acum, de sezon, o să se înceapă cu dovleacul. Contează foarte mult cum îl consumăm. Adică este una să mâncăm dovleacul la cuptor și este complet diferit să mâncăm dovleacul într-o plăcintă. Dacă-l adăugăm la un sote de legume sau rădăcinoase, atunci el devine un aport nutrițional corect și foarte sănătos. Dacă-l consumăm în plăcintă, evident că nu mai este același lucru", a explicat Simona Carniciu, pentru DCNews.
"Nu este necesar să facem o cură înainte de sezonul rece, pentru că, teoretic, pe toată perioada verii avem o abundență de legume și verdețuri, și fructe care sunt încărcate cu aceste principii nutriționale - vorbim de vitamine și minerale. Dacă nu am consumat în perioada verii sau nu avem obiceiul de a consuma legume, fructe și, bineînțeles, verdețuri, atunci nu putem vorbi că avem nevoie de suplimente înainte de toamnă, pentru că teoretic avem nevoie oricând.
Noi trebuie să ne gândim, atunci când alegem un supliment alimentar, dacă în alimentația noastră se regăsesc suficiente alimente din categoria vegetale care să ne furnizeze acele vitamine și minerale. De principiu, atunci când luăm suplimente, trebuie să înțelegem că este sănătos, dar să nu exagerăm și, mai ales, depinde de tipul de suplimente pe care le alegem. Câteodată este mai indicat să consultăm un medic de familie, un medic nutriționist privind aportul de suplimente, pentru că ele sunt principii active care, în momentul în care facem exces, pot chiar să dăuneze", a punctat medicul.
Cât despre situația în care alegem să luăm vitamine sau suplimente pentru imunitate, deși nu aveam vreun deficit, Simona Carniciu spune că acestea nu ne vor face neapărat rău: "Eliminăm ceea ce este în exces. Dacă urmărim cantitățile menționate în prospect și nu facem un exces foarte mare, atunci, teoretic, nu ar trebui să ne dăuneze, ci pur și simplu să le luăm degeaba. Dar, în condițiile în care trăim într-o eră sau într-un deceniu în care alimentația este din ce în ce mai săracă în nutrienți, aș înclina spre a recomanda să facem cure cu tot felul de suplimente.
"Este o combinație foarte sănătoasă. Recomand tot ce înseamnă produse apicole și, foarte important, în momentul în care avem aceste produse la îndemână, trebuie să ținem cont și de zahărul din miere. Atunci când vorbim de miere, anumite categorii de pacienți, cum ar fi cei care vor să slăbească sau cei diabetici, ar trebui să o excludă. Dar propolisul simplu este o opțiune mult mai bună.
Putem lua și din când în când sau să facem o cură de o săptămână, pauză, iar reluăm sau câteva zile pe săptămână. Sunt produse foarte sănătoase, au proprietăți importante pentru organism, nu doar în imunitate, și atunci se recomandă consumul lor", a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu