Cum ne învăţăm VOCEA să fie de partea noastră, într-o PREZENTARE PROFESIONALĂ

prezentare profesionala
prezentare profesionala
Ce ar trebui să fac dacă am emoţii când trebuie să fac prezentări în departament? În plus, vocea mea e şi destul de subţire şi mi se pare că sună caraghios, mai ales dacă se aude prin microfon. Ce mă sfătuiţi să fac?Anamaria

autor: Corina Rusu /// Managing Director, Elite Training /// Master Coach, ETCS

„În oratorie nu contează decat trei lucruri: rostirea, rostirea şi din nou rostirea“ - Cicero

Calitatea vocii noastre este întotdeauna diferită faţă de cea percepută de noi înşine, mai ales atunci când este înregistrată. Cu toate acestea, există nenumărate tehnici care să ajute un prezentator. Cel mai important însă, este starea psihică, pentru că aceasta influentează în mod categoric şi calitatea vocii. “O trestie firavă nu va scoate niciodată un sunet puternic” Cicero.

O tonalitate joasă, exprimă asprime, o tonalitate ridicată arată stridenţă.

Volumul vocii trebuie adaptat locului vorbirii, mărimii grupului, zgomotului de fond

Viteza este la fel de importantă: un bun vorbitor combină fraze nesemnificative rostite mai repede cu fraze importante rostite mai rar şi încet

Exerciţiile fizice sunt de asemenea foarte necesare. Dimineaţa, 15 minute de mişcare, crează un tonus care se va regăsi imediat în starea noastră de spirit. Tot Cicero sunea că “a vorbi în forum este comparabil cu a alerga într-un concurs”. Desigur, noi nu ne propunem să fim precum marele orator, dar ce ştie puţină lume este că Cicero la începutul carierei sale era bâlbâit şi extrem de timid. Doar simpla sa prezenţă în public provoca râsete şi chicoteli răutăcioase.

Un alt exerciţiu recomandat este ca în timpul mişcării (de exemplu când urcăm o pantă în parc, să rostim cu voce tare strofe sau pasaje din cărţi. Pentru a nu intra în ridicol este bine să avem alături un partener de dialog. În orice caz, când depunem efort fizic să vorbim continuu. Putem învaţa astfel să ne stăpânim intensitatea vocii şi să încercăm să rămânem la un nivel mediu. Nici prea sus nici prea jos.

De asemenea, în antrenamentul nostru, este recomandat să exersăm vorbind cu un zgomot puternic de fundal (un exemplu util, este să înregistrăm zgomotul valurilor, şuierul şi bubuitul acestora, pentru că seamana mult cu murmurul sau mormăitul a sute de oameni). Acest exerciţiu ne ajută şi să ne obişnuim cu diverşi factori de distragere a atenţiei.

Ca şi alte competente, prezentarea necesită pe lângă studiu şi foarte mult exerciţiu şi practică. Este recomandat să facem exerciţii în faţa oglinzii şi să ne înregistrăm la reportofon, până când ne vom crea o tonalitate şi ritmicitate care să ne mulţumească. Cunosc manageri care au exersat luni întregi până au ajuns la nivelul dorit. Primul meu trainer îmi spunea: “învaţă să spui NU până când limba îţi săngerează”.

Citeşte şi:

Cum îşi stăpâneşti emoţiile într-o prezentare profesională. Tehnici ale discursului

Reguli de aur pentru o prezentare de success

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel