În sezonul rece, pentru a stimula sistemul imunitar, trebuie să evităm alimentele grase.
Autor: Bănică Oana
În timpul iernii metabolismul organismului uman este încetinit, toate funcțiile, inclusiv cele digestive, sunt automat mai lente.
Consumul unei cantități mai mari de grăsimi în acest sezon nu ne va ajuta decât să sporim stratul de grăsime corporală. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că efectele nocive ale unei diete grase sunt mai multe în această perioadă a anului.
„Alimentaţia dezechilibrată, bogată în grăsimi şi săracă în fructe şi în legume proaspete (fiindcă în sezonul rece se găsesc mai puţine) scade funcţia imună. În acest sezon, îi facem un adevărat favor organismului prin scăderea consumului de grăsimi", susține medicul primar alergologie-imunologie Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia".
Fiindcă trebuie să ajute organismul să se adapteze la condițiile vremii, la frig și umezeală, sistemul imunitar este mai puțin puternic decât în restul anului. Persoanele care consumă un nivel crescut de grăsimi vor avea un sistem imunitar mai slab, fiind extrem de vulnerabile în fața provocărilor de sezon, dintre care cele mai frecvente sunt răceala, gripa și alte infecții respiratorii.
„Este importantă nu numai cantitatea, ci şi sursa grăsimilor consumate în sezonul rece. Se recomandă în special produsele din peşte, bogate în acizi graşi esenţiali, importanţi pentru diverse funcţii ale organismului", completează medicul Camelia Berghea.
În special persoanele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să excludă grăsimile „rele" din alimentaţie în sezonul rece. Explicaţia este că iarna, riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral este sporit în cazul acestor bolnavi. Frigul contractă vasele de sânge, iar riscul ca arterele, şi aşa îngustate de depunerile de grăsimi, să se blocheze este foarte ridicat. Cu cât persoanele cu astfel de afecţiuni consumă mai multe grăsimi „rele", cu atât pericolul blocării vaselor de sânge este mai mare.
Grăsimile „rele" sunt, în special cele saturate, care se găsesc în produsele de origine animală, cum sunt untul, laptele integral, brânza grasă şi carnea de porc. De asemenea, specialiştii recomandă un consum limitat de alimente bogate în acizi graşi esenţiali Omega 6 (se găsesc cu precădere în uleiul de floarea-soarelui). „Atunci când alimentaţia este dezechilibrată, în favoarea unui exces de acizi graşi Omega 6, frecvenţa aterosclerozei, infarctului miocardic şi aritmiilor este semnificativ crescută", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
În schimb, prof. dr. Mencinicopschi recomandă un consum crescut de produse bogate în acizi graşi de tip Omega 3 (ulei de măsline, de in şi de cânepă şi peşte oceanic), care scad rata de apariţie a aritmiilor severe cu 30%.
Iarna, energia trebuie să provină în special din sursele cu eliberare lentă, cum sunt cerealele integrale (grâu dur, orez brun, ovăz, mei, amarant, hrişcă). De asemenea, este foarte important să menţinem la un nivel ridicat vitamina C din corp, fiindcă sistemul imunitar are nevoie de rezerve serioase ale acestei vitamine în lupta cu bolile de sezon.
Aceasta poate fi asimilată din citrice, măceșe, mere, dar și din murături.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News