Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a explicat cum ne putem menține motivația pentru a slăbi.
"O temă comună în programul pe care tocmai l-am început este cea legată de motivaţie şi cum "ne ţinem de treabă" când avem de slăbit peste 20-30 de kg. Aud această întrebare la fiecare consiliere aproape - "Eu cam ştiu ce am de făcut, dar undeva pe traseu îmi pierd motivaţia" , aşa că iată ce va ajuta să rămâneţi motivaţi.
1. Găsiţi un singur lucru asupra căruia să vă concentraţi - prea multă lume îşi propune să facă 10 lucruri în acelaşi timp şi asta nu face decât să creeze presiune. În slăbire, primul aspect fundamental important este dieta urmată corect. Al doilea se referă la înţelegerea balanţei energetice şi al treilea este legat de sport. Începeţi întotdeauna de la o dietă corectă, va salva jumătate din chinuiala voastră cu motivaţia.
2. Faceţi o listă de acţiuni (verbe) care va ajuta să aveţi succes în ceea ce vă propuneţi. Doar verbe. De exemplu "vreau să slăbesc" se poate traduce prin - îmi fac lista de cumpărături, îmi organizez mesele cu 1-2 zile în avans, îmi cântăresc mâncarea, am mese delimitate clar, renunţ la alcool şi la snacking, dorm în fiecare zi suficient ca să mă simt energică, merg la sport constant, înlocuiesc statul la TV cu mersul pe jos etc. Această listă trebuie scrisă de mână, pentru a activa corect circuitele neuronale prin care ne construim motivaţia.
3. Faceţi o listă cu motivele interne pentru care doriţi să aveţi succes în procesul vostru, de exemplu: "Vreau să slăbesc ca să mă pot mişca mai uşor, vreau să slăbesc pentru a avea mai multă energie pentru activităţile zilnice, vreau să slăbesc pentru a avea o sănătate mai bună, vreau să slăbesc pentru că îmi doresc să port un anume tip de haine, vreau să slăbesc pentru a avea mai multe activităţi alături de copiii mei" etc. Scrieţi tot ceea ce doriţi să obţineţi în urma schimbării voastre, lucruri care ţin strict de voi. "Vreau să slăbesc ca să îi placă lui Gigi de mine mai mult" nu e un obiectiv sănătos sau eficient.
4. Nu faceţi prea mare tam-tam în legătură cu dorinţa voastră de schimbare. Când vorbim despre planurile noastre cu cei din jur activăm în avans mecanismele de satisfacţie şi plăcere din creier şi simţim satisfacţie chiar dacă nu ne îndeplinim obiectivele. Cu cât vorbeşti mai puţin despre planurile tale, cu atât îţi vei conserva mai multă energie pentru a acţiona. Ai nevoie doar de un instrument neutru de a te ţine ancorat şi responsabil în proces. Poate să fie nutriţionistul care te consiliază să slăbeşti, antrenorul personal, jurnalul alimentar cuplat cu analiza de modificare corporală, un prieten pe care îl rogi să te asiste şi să te sprijine să rămâi în proces.
5. Setează-ţi obiective foarte, foarte specifice. "Vreau să încerc să slăbesc" este foarte diferit de "Vreau să slăbesc 10 kilograme până la 1 ianuarie" . Obiectivele trebuie să fie exprimate clar, foarte concret şi cu un termen de expirare. Obiectivele ambiţioase ne motivează mai tare decât obiectivele uşor de atins. De exemplu "Vreau să slăbesc un kilogram pe lună" este mult mai puţin energizant că "Vreau să slăbesc 10 kilograme în 3 luni". Reia apoi lista de verbe de la punctul 2.
6. Învaţă să procesezi frustrarea şi eşecul. Cele mai multe dintre planurile noastre vor genera frustrare, oboseala şi în unele situaţii nu vom reuşi ce ne propunem. Cea mai valoroasă acţiune este de a analiza obiectiv (fără vinovăţie şi alte layere emoţionale care doar produc zgomot) ceea ce nu a mers grozav de bine, să învăţăm cum putem face mai bine şi să aplicăm nouă cale, într-o nouă etapă de învăţare şi analiză. Toţi oamenii care reuşesc să îşi urmeze obiectivele şi să le facă să se întâmple sunt oameni care au mecanisme bune de învăţare din eşec şi greşeli şi au capacitatea să nu mai repete aceleaşi cicluri/patternuri disfuncţionale.
De exemplu, cel mai comun pattern disfuncţional la persoanele supraponderale care vor să slăbească este că se înfometează foarte tare în primele zile (am observat adeseori meniuri sub 800 de kcal pe zi) şi apoi începe să se acumuleze rapid oboseala, pofta de dulce şi frustrarea, şi apoi nu se pot controla să nu mănânce compensatoriu dulciuri, patiserie sau făinoase, adeseori în cantităţi mari. Repetă acest ciclu adeseori la nesfârşit, luând de fiecare dată tot mai mult în greutate, pentru că spera că acel boost de determinare pe care îl simt în primele zile de "dietă" se va păstra în mod magic pe termen lung", a explicat Cori Grămescu pe pagian sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu