Cum ne protejăm inima pe caniculă. Specialist: Cafeaua e un prieten al inimii, însă atenție la un aspect

Cafea / Foto Pexels
Cafea / Foto Pexels

Cardiologul Silviu Dumitrescu a spus ce ar trebui să facem în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să nu ne fie rău. De asemenea, a făcut și câteva precizări despre consumul de cafea.

„În sezonul cald, atunci când sunt temperaturi înalte, hipertensivii uneori experimentează hipotensiuni. De ce? Pentru că se îmbracă inadecvat, se îmbracă prea gros, ies în zilele toride, transpiră foarte tare și fac vasodilataţie. Asta înseamnă că scade atât volumul sângelui, cât şi rezistenţa. Deci, presiunea scade prea mult, presiunea sângelui scade prea mult, fac hipotensiuni, uneori simptomatice. Uneori, chiar ajung să se prezinte la camerele de gardă cu lipotimii sau sincope. Pacienţii ar trebui să ştie că trebuie să-şi monitorizeze tensiunea arterială zilnic. E bine să meargă la doctor pentru a ajusta medicația antihipertensivă”, a spus specialistul Silviu Dumitrescu.

„În primul rând, pacienții cu boală cardiovasculară trebuie să știe că orice solicitare fizică, în zilele caniculare, îi poate predispune la evenimente cardiovasculare. Nu recomandăm efortul fizic în exces pacienților cu boală cardiovasculară, dar le recomandăm un efort moderat. Dacă acest efort moderat se face într-o zi caniculară, când este temperatura cea mai înaltă, nu e bine. Deci, pacientul cardiovascular trebuie să știe că, în cazul în care este necesar să iasă, să rezolve diverse probleme zilnice, trebuie să încerce ca efortul fizic să fie dozat și nu să nu facă efort în exces”, a zis medicul.

„Orice pacient cardiovascular care observă că începe să facă palpitații în zilele caniculare sau experimentează scăderi de tensiune arterială trebuie să vină la control. Este mult mai prudent. Chiar o persoană fără o afectare cardiovasculară cunoscută, în situația în care în zilele caniculare resimte o scădere a tensiunii arteriale, resimte palpitaţii, este bine să se evalueze din punct de vedere cardiovascular. Până la urmă, un organism sănătos se adaptează în zilele caniculare și nu ar trebui să genereze niciun fel de simptome”, a mai zis acesta.

Precizări despre cafea

„Din ceea ce știm, cafeaua este un protector cardiovascular, este un prieten al inimii și al vaselor, în niciun caz un dușman. Pe de altă parte, în zilele caniculare, nu ne hidratăm cu cafea. Trebuie să ne hidratăm adecvat, să creștem cantitatea de lichide, nu cantitatea de cafea”, a spus acesta.

„Alcoolul nu hidratează, ci deshidratează. Sigur că o bere rece în zilele caniculare ne surâde ca fiind o modalitate de a ne hidrata foarte bine, dar în mod real nu asta face. Alcoolul deshidratează, deci ne hidratăm cu apă la temperatura camerei”, a spus medicul Silviu Dumitrescu, marţi, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel