Un nou studiu sugerează că virusul care a generat pandemia COVID-19 ar putea deveni doar o „răceală obișnuită și enervantă”, care provoacă strănut și tuse, în următorii zece ani, precizează medicul Vasi Rădulescu.
„Cercetătorii au subliniat că proiecția se bazează pe modele matematice și nu pe o ghicire într-un glob de cristal. Dar, spun ei, având în vedere ceea ce se știe despre răspunsul imun uman la SARS-CoV-2 – este posibil ca agentul patogen să devină „doar un alt coronavirus sezonier”. (...) Noțiunea că SARS-CoV-2 ar putea intra în rândul virușilor obișnuiți de răceală nu este nouă. Alte studii au arătat această posibilitate. Și, de fapt, există un posibil precedent istoric pentru acest scenariu. Câteva coronavirusuri au circulat de mult printre oameni, provocând de obicei nimic mai mult decât o răceală și, adesea, niciun simptom.
(...) Pentru studiul actual, publicat recent în jurnalul Viruses, Adler și colegii săi au creat modele matematice folosind dovezi privind răspunsul imun uman la SARS-CoV-2. O parte a studiului este faptul că există probabil o relație tip „doză – răspuns” între gradul expunerii la virus și severitatea COVID-19: expunerea la mai puține particule virale înseamnă un caz mai ușor. Mulți oameni, prin infecție anterioară sau vaccinare, vor menține un anumit grad de imunitate care îi protejează împotriva COVID sever, limitând în același timp transmiterea de particule virale.
(...) SARS-CoV-2 ar putea evolua spre ceva asemănător gripei sezoniere: formă relativ ușoară la majoritatea oamenilor, dar o cauză de spitalizări și decese în rândul persoanelor în vârstă și a celor cu anumite afecțiuni medicale. Șaman a avertizat că studiul actual este o „explorare a modului în care acest lucru ar putea evolua” și nimeni nu poate prezice viitorul”, a notat medicul pe drvasiradulescu.ro.
Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.077.426 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 1.038.539 de pacienți au fost declarați vindecați.
În intervalul 28.05.2021 (10:00) – 29.05.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 73 de decese (46 bărbați și 27 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Ilfov și Municipiul București. 41 dintre aceste decese sunt antrioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate. Astfel, un deces s-a produs în luna august a anului 2020, 1 în septembrie 2020, 3 în octombrie 2020, 15 în noiembrie 2020, 5 în decembrie 2020, 3 în luna ianuarie 2021, 4 în februarie 2021, 7 în luna martie 2021 și 2 în luna aprilie a acestui an.
Dintre cele 73 de decese, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.
68 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.435. Dintre acestea, 452 sunt internate la ATI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News