Cum percep românii atacurile cu rachete balistice hipersonice. Chirieac: Chiar dacă nu se simt, efectele războiului din Ucraina sunt copleșitoare

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

În ultimele zile, războiul din Ucraina a escaladat. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a convocat pentru săptămâna viitoare Consiliul NATO-Ucraina, prim-ministrul polonez Donald Tusk avertizează că există un risc de conflict global, iar Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze după lansarea de către Rusia a unei noi rachete balistice hipersonice asupra Ucrainei, ceea ce creşte "amploarea şi brutalitatea" războiului dintre cele două ţări. Bogdan Chirieac explică cum au fost resimțite aceste chestiuni în România, în prag de alegeri, arătându-se pesimist și recunoscând că oamenii nu prea mai votează rațional.

Citește și: Războiul din Ucraina escaladează. ONU, îngrijorări în legătură cu rachetele balistice lansate de Putin 

Se votează pe emoție, nu pe rațiune

"Evoluțiile recente ale războiului din Ucraina cred că au prea puțină influență asupra alegătorilor. Știți de ce? Fiindcă de doi ani și jumătate sunt peste o mie de zile de război, iar românii s-au obișnuit cu războiul la graniță. La fel și Europa", spune Bogdan Chirieac.

"(N.r., Pentru această atitudine a contat și) faptul că nu suntem afectați direct, deși, indirect, efectele au fost copleșitoare - prețul la energie, inflația, stagflația, dezvoltarea economică mai puțin spectaculoasă în Germania - asta ne-a afectat pe toți.

Românul nu simte. Poate simte o minoritate din Delta Dunării, căreia îi mai pică câte-o dronă în cap, dar nici aceea cu explozibil. Mai sunt alertele în miezul nopții, RO-Alert, în Tulcea, în Galați, când se apropie dronele rusești în porturile ucrainene. Deci impactul războiului cred că nu este important și nu cred că se votează pe rațiune. Asta e foarte îngrijorător.

Se votează pe emoție. Brusc, principala problemă a țării nu mai este reforma statului, justiția, educația, sănătatea, administrația. Lucrul ăsta mi-e teamă că ne va costa foarte mult în alegerea viitorului președinte", adaugă Bogdan Chirieac.

Citește și: În ce condiții e pregătită Federația Rusă să folosească bombe nucleare? Răspunsul SUA la noua doctrină validată de Putin

3. FOTO: Ager... (rusia_40122300.jpg)

Despre căile de comunicare între SUA și Federația Rusă și "telefonul roșu"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunțase ieri că înștiințase SUA despre atac: "Alerta (n.r., privind lansarea rachetei balistice hipersonice cu rază medie de acţiune asupra Ucrainei) a fost trimisă automat cu 30 de minute înainte de lansare". Ca reacţie, Casa Albă a declarat că "Rusia este cea care provoacă escaladarea" în Ucraina, în condiţiile în care Moscova acuză Washingtonul că a agravat conflictul autorizând armata ucraineană să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru a lovi teritoriul rus.

2. Foto cu ro... (racheta-de-atac-supersonica--dezvoltata-de-germania-si-norvegia_25638400.jpg)

Legat de acest aspect, al căilor de comunicare între SUA și Rusia, Bogdan Chirieac precizează că: "Telefonul roșu există și funcționează. La nivel militar nu s-a întrerupt comunicarea nici măcar o clipă, de când a început războiul. De ce este nevoie să anunți o rachetă balistică?

Racheta balistică intercontinentală poate avea încărcături nucleare. Sistemul NORAD (North American Aerospace Defense Command) depistează orice astfel de rachetă. Iar teritoriul SUA este sanctuarizat, adică au capacitate de interceptare pentru astfel de rachete.

Ce-a făcut Rusia a fost un gest de curtoazie, fiindcă racheta n-a părăsit Europa, s-a dus în Ucraina, după cum am văzut, și nu avea încărcătură nucleare. Dar americanii n-au de unde să știe, când pleacă o rachetă intercontinentală, dacă are încărcătură nucleară la bord sau nu.

Ceea ce înseamnă că, existând comunicare între șefii militari ai armatelor, practic și între miniștrii Apărării, care sunt civili și de-o parte și de alta, pericolul unei război nucleare este mult mai mic.

Cred că Rusia nu va apela la arme nucleare, fiindcă se schimbă ecuația - ce-am discutat în ultimii doi ani și jumătate", conchide Bogdan Chirieac printr-o intervenție la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel