Prof. Robert Florea, coordonatorul Centrului Municipiului București de Asistență Psihopedagogică, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici, unde a vorbit despre efectele dependenței digitale asupra noilor generații.
Sorin Ivan, decan și director al revistei Tribuna Învățământului, a discutat cu profesorul Robert Florea despre fenomenul dependenței digitale, subliniind că tinerele generații sunt expuse constant la tehnologie și inteligență artificială, care pot avea atât beneficii, cât și riscuri. Robert Florea a menționat că, potrivit cercetărilor, este crucial să se limiteze expunerea copiilor la tehnologie până la vârsta de 16 ani pentru a preveni efectele negative asupra dezvoltării neuro-cerebrale.
„Dependența digitală este un fenomen din ce în ce mai accentuat. Tinerele generații s-au născut, au crescut cu aceste realități, mă refer la tehnologie, la inteligența artificială. Toate pot avea un rol foarte important în progresul umanității, pe toate planurile, și asistăm la acest progres. Când accesul la tehnologie devine dependență și se limitează la frecventarea unor conținuturi îndoielnice, fără nicio valoare educațională, atunci apar niște riscuri. Cum priviți acest fenomen, dependența digitală, ca pedagog și din punct de vedere psihologic? Care ar fi riscurile pe termen lung, dacă o punem și în raport cu diminuarea lecturii?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.
„Problema este că cercetările în domeniul acesta arată în felul următor: în condițiile în care noi nu suntem atenți cu proprii copii până în jurul vârstei de 16 ani în a încerca să diminuăm contactul lor, din punct de vedere neuro-cerebral, cu tot ceea ce înseamnă zona digitalului, practic, este o agresiune a minții lor. Știm foarte bine că până în jurul vârstei de 16-18 ani ceea ce creierul asimilează, rămâne ca structură cvasipermanentă dacă nu intervin niște abordări radicale în sensul ăsta.”, a spus prof. Robert Florea.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @igorbastrakov
Profesorul Robert Florea susține că este o eroare să negăm natura umană și să credem că tehnologia poate înlocui orice formă de evoluție a minții umane, subliniind că acest lucru ar putea fi o mare capcană.
„Cred că frecventarea intensivă și poate uneori exclusivă a tehnologiei subminează dezvoltarea normală a unor procese ale creierului.”, a spus Sorin Ivan.
„Problema este că noi nu ne putem nega propria natură. Noi suntem construiți într-un anume fel. A încerca cumva, în acest moment, să negăm din punct de vedere antropologic ceea ce suntem, e o mare eroare și a încerca să credem că tehnologia se poate substitui oricărei forme de evoluție a minții umane, nu ne va duce decât într-o mare capcană.", a spus prof. Robert Florea.
Potrivit lui Sorin Ivan, școala ar trebui să transmită avertismente și să organizeze dezbateri constante pentru a informa familiile despre riscurile demenței digitale pentru copii. Profesorul Robert Florea a menționat că profesorii consilieri se implică deja în această direcție, dar implicarea depinde de dorința și colaborarea tuturor actorilor din comunitatea școlară.
„N-ar trebui ca școala (...) să se implice mai mult în domeniul ăsta prin a transmite avertismente, semnale de alarmă către familii, prin dezbateri constante privitoare la aceste riscuri? Se vorbește de demența digitală ca un risc îngrozitor la adresa acestor copii, la adresa unor generații întregi. Vedem copii la zile de naștere, după forfota inițială și după tort, cum se joacă ei? Toți stau aliniați pe scaune sau răsturnați pe diverse saltele și fiecare se joacă pe telefonul lui. C.”, a spus Sorin Ivan.
„La nivelul activității unui profesor consilier, colegii noștri fac lucrul ăsta. Depinde cât de mult își doresc și restul actorilor să facă parte din această echipă.", a spus prof. Robert Florea.
„Deci mai degrabă părinții ar trebui consiliați pentru că ei îi pot determina pe copii, chiar prin măsuri dure, prin interzicerea accesului sau prin limitarea drastică.”, a spus Sorin Ivan la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci