Guvernul a găsit o soluţie ingenioasă pentru a nu cheltui prea mulţi bani cu ajutorul de şomaj în 2011, mai ales în condiţiile în care se preconizează o creştere sensibilă a celor care vor rămâne fără un loc de muncă anul viitor. Soluţia găsită de Executiv este aceea de a renunţa la calcularea indemnizaţiei de şomaj în funcţie de nivelul salariului minim, care va creşte la 670 de lei .
Acest plan a fost cuprins şi în scrisoarea suplimentară de intenţie agreată cu instituţia financiară.
Pentru a înțelege mai bine această măsură, trebuie luate în considerarea două aspecte: Astfel, indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă un procent cuprins între 3% şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare. În al doilea rând, pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei.
Dacă indemnizația de șomaj ar rămâne legată de salariul minim, din 2011 ar trebui să se calculeze 75% din 670 de lei, ceea ce ar însemna 502,5 lei plus un procent cuprins între 3% şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare. Acest lucru ar presupune o creștere a indemnizației cu aproximativ 50 de lei, față de nivelul actual.
Un alt motiv pentru care Guvernul va lua această măsură este valul de dinsponibilizări care va avea loc în 2011. Numărul șomerilor va crește, ceea ce înseamnă mai mulți bani cheltuiți pe ajutoarele de șomaj. Prin această separare Executivul evită să acorde o indemnizație de șomaj mai mare, mai multor oameni.
"Vor mai fi disponibilizări şi anul viitor, dar economiile ar fi mai mici dacă indemnizaţia de şomaj ar fi în continuare legată de salariul minim", au arătat surse guvernamentale citate de Mediafax.
Care este soluția Guvernului?
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat doar că Guvernul lucrează în prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizaţiei de şomaj decât salariul minim și a arătat că o variantă ar fi ca pentru indemnizaţia de şomaj să fie luat în calcul indicatorul social de referinţă. Acesta este în prezent situat la nivelul de 500 de lei.
Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti - cu excepţia indemnizaţiei de şomaj - suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.
Dacă aceasta va fi soluția pe care Executivul o va adopta, înseamnă că ajutorul de șomaj va scădea de la 450 de lei la 375 de lei, ceea ce ar însemna că statul nu va evita o creștere a cheluielilor cu indemnizația de șomaj, ci le va scădea drastic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu