Puțini știu din ce sunt făcute telefoanele mobile. La prima vedere, s-ar părea că totul este numai sticlă și plastic. În construcția unui telefon mobil intră nenumărate materiale, inclusiv aur, argint, platină sau cupru, iar după ce au fost aruncate, acestea reprezintă o sursă de materii prime.
În 100.000 de telefoane mobile, se estimează că ar exista 2,4 kg de aur, peste 900 kg de cupru, 25 kg de argint şi alte metale preţioase. Există tehnologii speciale de recuperare a acestor metale, dar ele presupun utilizarea unor substanţe foarte toxice. Metoda alternativă, cercetată în prezent de oamenii de ştiinţă finlandezi şi bazată pe ciuperci este mai puţin dăunătoare pentru mediu şi mult mai eficientă, scrie Gizmodo.
Recuperarea metalelor preţioase, precum aurul, din telefoanele mobile aruncate este profitabilă, dar „murdară": la ora actuală, ea foloseşte substanţe toxice precum acid sulfuric şi cianuri, pentru a dizolva aurul.
Oamenii de ştiinţă finlandezi de la VTT Technical Research Centre au imaginat o altă metodă: telefoanele mobile sunt zdrobite şi măcinate până la obţinerea unei pulberi fine, care este apoi trecută prin filtre speciale, făcute din miceliu (acea parte a ciupercilor care trăieşte în substrat), miceliul folosit fiind modificat chimic pentru a atrage aurul.
Cercetătorii spun că, astfel, pot recupera 80% din aurul prezent în telefoane, comparativ cu doar 10-20%, cât se recuperează prin metodele convenţionale actuale.
Modificarea specifică a miceliului ar permite, de asemenea, folosirea acestei metode şi pentru recuperarea altor metale preţioase din deşeurile electronice.
Este un aspect al unei viziuni tehnlogice mai largi, numită micoremediere, ce presupune utilizarea ciupercilor din diverse specii pentru curăţarea mediului de poluanţi; de pildă, ciupercile pot absorbi substanţele petroliere din ape sau pot absorbi metale grele din sol.
Pentru comparație, este știut că o tona de minereu de aur conține între 0,3 grame și 5 grame de aur pur. Deci, într-un telefon mobil s-ar putea ascunde tot atâta aur, cât în multe tone de minereu aurifer.
În unele țări occidentale, operatorii oferă stimulente celor care își predau aparatele vechi pentru reciclare. Pe aceasta bază, potrivit raportului Federației Franceze de Telecomunicatii, au fost colectate în anul 2011 un numar de 835.202 dispozitive mobile, cifră de altfel mică in raport cu numărul aparatelor vehiculate în Franța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu