Cum poate câștiga Băsescu încă un mandat de președinte

Avertismentul lansat de Victor Ponta către Traian Băsescu, legat de lobby, poate fi, paradoxal, soluția care să-i permită actualului președinte să mai stea un mandat la Cotroceni.

“Eu înţeleg că există interese private, ca peste tot în lume, care se împletesc cu cele politice. Nu se pot face însă proiecte de aceste gen pentru că le doreşte foarte tare un om politic, indiferent cum se cheamă. Mă refer evident la preşedintele Băsescu. (…) Nu doar că îl suspectez, ci îl acuz de faptul că atunci când eşti în prima poziţie a ţării, nu poţi să faci lobby pentru o companie privată fără a fi categoric considerat ca interesat”, a spus Ponta, la  PRO TV.

Constituția nu i-ar mai permite lui Traian Băsescu un nou mandat. Scenariul care pornește de la această acuzație, da. În cazul în care președintele este acuzat de trădare, Parlamentul poate decide suspendarea din funcție și trimiterea în judecată, la ICCJ. Președintele interimar, adică Vasile Blaga, nu poate rămâne în funcție mai mult de 30 de zile, timp în care se organizează alegeri. Noul președinte va avea un mandat de cinci ani, până în 2017.

Dacă Înalta Curte consideră că Traian Băsescu nu e vinovat, asta e: a scăpat de justiție, dar a pierdut postul, așa cum s-a întâmplat și cu ministrul Teodor Atanasiu, pe care l-a demis fiindcă o angajată de la Cotroceni i-a făcut plângere penală (pentru calomnie, hă, hă, hă).

Față de Atanasiu, președintele are un avantaj. Justiția a decis că un mandat care nu a fost dus la capăt din motive independente de voința persoanei nu contează. Așa că, în 2017, Traian Băsescu ar avea voie să candideze la cel de-al doilea mandat constituțional, chiar dacă a stat trei ani în cel de-al doilea mandat. Ar avea doar 66 de ani, iar roadele politicii de austeritate duse de guvernul Bocureanu se vor fi simțit până atunci.Teoretic, după acest scenariu, la 33 de ani de la revoluția din 1989, Băsescu ar putea să fie din nou președinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel