Află în articol cum poate dieta să amelioreze simptomelor depresiei.
Mulți oameni din întreaga lume trăiesc cu depresie, iar aceasta poate avea un impact sever asupra calității vieții lor. În timp ce abordări precum terapia și medicația îi pot ajuta pe unii oameni să-și gestioneze simptomele, pentru alții nu sunt atât de reușite. Ar putea dieta să reușească acolo unde alte abordări eșuează și, dacă da, de ce?
Depresia este o tulburare de sănătate mintală atât de comună încât afectează aproximativ 5% dintre adulții din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie Medical News Today.
Există diferite tipuri de depresie, cum ar fi tulburarea depresivă majoră și tulburarea depresivă persistentă care durează cel puțin 2 ani. Cauzele depresiei sunt adesea multiple, cu factori de risc genetici, factori de stres sau condiții specifice, care acționează ca declanșatori, ducând la episoade depresive majore recurente.
Și în timp ce terapia și medicamentele direcționate îi ajută pe mulți să depășească sau să gestioneze simptomele depresiei, aceste soluții nu funcționează în mod egal pentru toată lumea.
Acest lucru i-a determinat pe cercetători să-și arunce mrejele și mai mult în căutarea tuturor factorilor care pot contribui la depresie, precum și pentru descoperirea unor tratamente noi împotriva depresiei și gestionarea simptomelor.
Recent, dieta a ajuns în prim-planul cercetării medicale, experții analizând avantajele și dezavantajele utilizării intervențiilor dietetice pentru a trata sau chiar a preveni diferite afecțiuni medicale.
În ultimii câțiva ani, mai multe studii au sugerat că dietele sănătoase, bogate în legume, fructe și cereale integrale poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.
De exemplu, un studiu din aprilie 2022 de la Universitatea de Tehnologie din Sydney a constatat că bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani au experimentat o îmbunătățire a simptomelor depresiei după ce au trecut la o dietă mediteraneană. Dar rămâne neclar care este legătura dintre calitatea dietei și sănătatea mintală.
În decembrie 2022, două studii publicate în Nature Communications au analizat legătura dintre microbiota intestinală și simptomele depresiei. Unul dintre studii a constatat că 13 tipuri de bacterii, în special, sunt asociate cu simptomele depresiei. Poate fi modul în care aceste bacterii duc la activarea diferitelor semnale în creier care ar putea explica legătura dintre componența bacteriană a intestinului și simptomele depresiei, spun cercetătorii.
Și aici intervine și dieta: făcând anumite modificări dietetice, este posibil să putem influența abundența anumitor specii bacteriene din intestin și, prin extensie, comunicarea dintre intestin și creier, ceea ce duce la o ameliorare a simptomelor depresiei.
De la realizarea conexiunii dintre abundența anumitor bacterii intestinale și simptomele tulburărilor de dispoziție, până la argumentarea că dieta poate juca și un rol în "hrănirea" sau reducerea severității simptomelor depresiei, există doar un pas scurt, spun experții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci