Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a explicat ce presupune procedura internațională de adopție.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a reacționat după apariția în spațiul public a unor informații eronate privind procedura internațională de adopție și a explicat cum poate fi făcută, de fapt, adopția internațională a unui copil cu reședința obișnuită în România.
"Având în vedere mai multe informații eronate apărute în spațiul public în ceea ce privește procedura internațională de adopție, sau referitoare la drepturile copilului, ANPDCA face următoarele precizări:
Adopția internațională a unui copil cu reședința obișnuită în România poate fi încuviinţată doar în anumite condiții speciale, stabilite prin lege. Concret, adopția internațională este posibilă în următoarele situații:
- Adoptatorul sau unul dintre soții familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul.
- Adoptatorul sau unul dintre soții familiei adoptatoare este cetățean român.
- Adoptatorul este soțul părintelui biologic al copilului.
Aceste reguli reflectă grija față de copii și dorința de a le asigura un mediu stabil și sigur, respectând totodată legătura cu rădăcinile lor. De asemenea, un copil este eligibil pentru adopția internațională doar după ce a trecut un an în care s-a încercat identificarea unui adoptator cu reședința obişnuită în România.
Graficul anexat arată evoluția adopțiilor din 1999 și până în anul 2023.
Foto: Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție
Referitor la mesajele apărute pe rețelele de socializare cu privire la metodele de disciplinare a copiilor promovate de anumite persoane în mediul online, facem precizarea că atât Codul Civil cât şi Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului arată că:
- măsurile disciplinare nu pot fi luate de părinţi decât cu respectarea demnităţii copilului.
- sunt interzise luarea unor măsuri, precum și aplicarea unor pedepse fizice, de natură a afecta dezvoltarea fizică, psihică sau starea emoțională a copilului.
- copilul are dreptul la respectarea personalității și individualității sale și nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.
- părinții au îndatorirea de a crește copilul în condiții care să asigure dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială în mod armonios", a transmis ANPDCA într-o postare pe pagina de Facebook
"Este îngrijorător că astfel de informații false sunt propagate în spațiul public, cu sau fără intenție. Narativa privind Uniunea Europeană, respectiv cetățeni din State Membre UE, care vin și adoptă copii români, este total neadevărată. O asemenea procedură nici nu ar fi legală, decât sub anumite condiții specifice. De altfel, este o retorică utilizată de la începutul războiului din Ucraina în ceea ce privește copiii ucraineni care se află temporar pe teritoriul UE, inclusiv cei din România. Așadar, putem presupune că aceste dezinformări au aceeași sursă.
În al doilea rând, pentru cei care promovează în spațiul public disciplina fizică asupra copiilor, le reamintesc că suntem în România anului 2024, unde copiii au drepturile și demnitatea lor, ca orice alt cetăţean, iar agresarea fizică nu este în niciun caz un drept al părinților, cum au afirmat public unii actori politici. Condamn cu tărie promovarea mesajelor care încalcă drepturile fundamentale ale copiilor", a spus Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu