Maximillian Marco Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA) România, a fost invitat la interviurile DC NEWS, unde a vorbit despre conflictul israeliano-palestinian.
În cadrul interviului, Val Vâlcu l-a întrebat pe Maximillian Marco Katz despre posibile soluții pentru conflictul israeliano-palestinian, dar și despre recunoașterea statului palestinian. Maximillian Marco Katz a răspuns că recunoașterea forțată a unui stat palestinian este contraproductivă și creează o falsă senzație de succes.
„Cum vedeți soluționat acest conflict? Au trecut 7 decenii. În cât timp și cum s-ar putea să devină de la sine înțeleasă existența statului Israel, această recunoaștere a unui stat palestinian?", a întrebat Val Vâlcu.
„Încă nu am ajuns acolo. După părerea mea, recunoașterea forțată a unui stat palestinian este un lucru contraproductiv, este un lucru care generează o senzație falsă de succes. Forțată în sensul că nu există un stat palestinian, iar ei au recunoscut ceva care nu există, la fel cum România în 1988 a recunoscut de asemenea statul palestinian.
La București există o ambasadă a unui stat neexistent. Aceasta este o recunoaștere forțată, este un lucru care se impune Israelului în mod forțat, iar lucrurile nu merg așa pentru că peste 80% din locuitorii din Gaza dacă astăzi sunt întrebați, și au fost întrebați, vă spun niște rezultate ale unor sondaje care au avut loc în ultima perioadă, ei susțin, din toate punctele de vedere, activitatea teroristă a Hamasului.
Trebuie să ne aducem aminte că pe 7 octombrie, în Israel, au intrat peste 3200 de oameni din Gaza care nu toți au fost așa-ziși teroriști, ci au fost și civili, cei care sunt numiți astăzi neimplicați, dar adevărul este că teroriștii din Gaza sunt copiii, frații, soții, tații celor din Gaza. Ei fac parte din societatea civilă din Gaza. Ei nu au venit în altă țară, nu au venit din Iudeea și Samaria. Ei sunt din Gaza, sunt născuți acolo.”, a spus Maximillian Marco Katz.
Maximillian Marco Katz, la interviurile DC NEWS
Maximillian Marco Katz a exprimat regretul că, în 1977, când s-a semnat pactul de pace între Israel și Egipt, Egiptul nu a preluat din nou controlul asupra Fâșiei Gaza. Potrivit acestuia, Gaza, parte a Egiptului până la Războiul de Șase Zile, a rămas sub control israelian până în 2005, iar după retragerea Israelului, atacurile asupra acestuia au început imediat, forțând Israelul să impună blocade.
„Mie îmi pare rău că în 1977, când s-a semnat pactul de pace dintre Israel și Egipt, Egiptul nu a fost obligat, într-un fel sau altul, să preia din nou controlului asupra Fâșiei Gaza pentru că, până în 1977, Gaza era parte integrală din Egipt, era o regiune egipteană care a fost cucerită de Israel în urma Războiului de Șase Zile.
Nu s-a făcut acest lucru, Israelul a rămas acolo să controleze situația până în 2005. În 2005 Israelul s-a retras total din Gaza și imediat după aceea au început atacurile împotriva Israelului, ceea ce a forțat Israelul să impună niște blocade în jurul Gazei, dar nimeni nu vorbește de blocada impusă de Egipt Gazei, Egiptul care a închis total frontiera cu Gaza, care a întrerupt orice legătură cu Gaza și care, de fapt, i-a împins pe gazani spre Israel, iar Israelul este țara care alimentează Gaza cu energie electrică, cu apă și cu tot ceea ce este nevoie pentru existența lor.
În ciuda acestui fapt, Hamasul, care a preluat cu forța puterea și controlul asupra Gazei, a condus un război de uzură împotriva Israelului zi de zi, timp de 20 de ani, care a culminat cu acest masacru din 7 octombrie. Ca atare, situația pe care o vedem în acest moment este o situație impusă Israelului, iar Israelul nu mai este dispus să mai fie expus încă o dată unui alt masacru așa cum a avut loc în acea sâmbătă neagră.", a spus Maximillian Marco Katz.
Potrivit acestuia, soluția de două state se îndepărtează din ce în ce mai mult, deoarece ideologia palestiniană nu acceptă existența statului Israel, considerat căminul național al evreilor. Katz a subliniat că pacea nu este posibilă atâta timp cât această neacceptare persistă.
„Care este soluția? În acest moment, această soluție de două state se îndepărtează de noi, din ce în ce mai repede, pentru că atât timp cât ideologia palestiniană nu acceptă existența unui stat Israel, care este căminul național al evreilor, atunci despre ce vorbim? Cu cine facem pace?", a spus Maximillian Marco Katz la interviurile DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci