Cum poate ”juca” China, după vizita lui Pelosi. Chirieac: China și-a încordat prea tare mușchii

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe fondul unor tensiuni politice uriașe. În opinia acestuia, „vor exista consecințe”.

„Civilizația chineză nu o să permită ca lucrurile să se fi închis deja. Cu siguranță, vor exista consecințe. Mă bucur că înțelepciunea a prevalat, până la urmă, și China nu a făcut un gest militar decisiv în timpul vizitei doamnei Pelosi. La ce concentrare de nave și avioane era acolo, se putea întâmpla orice, chiar și un accident”, a spus analistul Bogdan Chirieac, miercuri seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii jurnalistului Răzvan Dumitrescu. „Deci mă aștept ca, în perioada următoare, China să întreprindă o serie întreagă de măsuri politico-militare prin care să spele cumva afrontul - cu ghilimelele de vigoare - produs de Statele Unite. Până la urmă, America nu a făcut altceva decât o vizită. Atât. Nu s-a dus cu tancul, nu s-a dus cu mitraliera, a fost o operațiune strict diplomatică”, a subliniat Bogdan Chirieac.

„China și-a încordat prea tare mușchii și a trebuit să accepte că ordinea mondială o face, în continuare, America”, a mai spus Bogdan Chirieac.

Întrebat de ce natură ar putea fi măsurile luate de China, Bogdan Chirieac a răspuns astfel: „În primul rând, măsuri economice. S-ar putea să fie măsuri politice, inclusiv cu referire la Federația Rusă a lui Vladimir Putin.” 

„Adică să strângă legăturile?”, a întrebat jurnalistul Răzvan Dumitrescu. „China și Rusia nu sunt în același film. China este mult mai puternică decât Federația Rusă, care nu a reușit să creeze prosperitate și nici economie de piață reală. Dar pot fi anumite gesturi, să vedem, cu siguranță au și ei ceva pregătit”, a conchis Bogdan Chirieac.

Miniştrii de Externe din G7 îndeamnă China să rezolve pe cale paşnică diferendul legat de Taiwan

Miniştrii de externe din G7 (Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii) au cerut, miercuri, Chinei să rezolve într-un mod paşnic tensiunile din jurul strâmtorii Taiwan.

Apelul şefilor diplomaţiilor din G7 intervine după ce China şi-a manifestat indignarea faţă de vizita efectuată marţi la Taipei de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, printr-o creştere bruscă a activităţii militare în apele din jurul insulei.

„Nu există nicio justificare pentru utilizarea unei vizite ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este un lucru normal şi obişnuit ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească în străinătate", susţin miniştrii de externe din G7 (SUA, Japonia, Franţa, Germania, Italia, Canada şi Marea Britanie).

În aceeaşi declaraţie publicată de Germania, care asigură în prezent preşedinţia G7, ei avertizează că „răspunsul în formă de escaladare” al Chinei „riscă să crească tensiunile şi să destabilizeze regiunea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel