Alexandru Leuțu, șeful Direcției Siguranță Școlară, a vorbit despre riscurile la care se expun adolescenții din școlile din România.
Alexandru Leuțu, șeful Direcției Siguranță Școlară, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției“, la DC News, unde a vorbit despre adolescenții din școlile din România și riscurile la care se expun aceștia, chiar și atunci când sunt protagoniștii unei fapte aparent minore.
„Cum vă primesc elevii de liceu sau elevii de gimnaziu?“, a întrebat jurnalista Laura Duță.
„În primul rând trebuie să spunem că avem în fața noastră niște tineri, pre-adolescenți sau adolescenți. Este clar că în această perioadă a vârstei, tinerii își caută un model, un rol, o identitate socială, o integrare într-un grup social, iar atunci multe din acțiunile lor sunt în această zonă, de a-și găsi identitatea, de a-și găsi vocea și un grup din care să facă parte.
În zona asta noi mergem și stăm de vorbă cu tinerii, venim ca niște parteneri de discuție ai lor și încercăm, împreună cu ei, să găsim soluții și să identificăm modele și metode de comunicare și înțelegere a riscurilor și vulnerabilităților care decurg din consumul de droguri, din faptele de violență etc. Încercăm să le explicăm consecințele juridice și cum o faptă oarecum minoră poate duce la consecințe grave.
De exemplu, o simplă piedică pusă unui coleg, dezechilibrarea acestuia și lovirea unui obiect contondent pot duce la decesul persoanei respective, iar dacă există discernământ, vorbim despre răspundere penală. Acest gen de fapte pot atrage niște consecințe juridice destul de puternice. Noi încercăm să le explicăm, pe înțelesul lor, la ce se expun. Noi putem să le prezentăm copiilor riscurile, însă ei vor face alegerile“, a spus, la DC News, la „Culisele Justiției“, Alexandru Leuțu, șeful Direcției Siguranță Școlară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News