Cum poate să existe o legătură între afecțiuni gingivale și boala Alzheimer? Iată explicaţia ştiinţifică.
Pentru mulți dintre noi, periajul dentar este o parte normală a rutinei de zi cu zi și este strict legat de igiena dentară. Totuși, a avea dinți sănătoși are un impact asupra întregului organism. Studii recente arată, potrivit Science Daily, că simplul periaj al dinților ar putea preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, o patologie neurodegenerativă progresivă, care afectează gândirea coerentă, memoria și comportamentul.
Studiul a arătat că bacteria Porphyromonas gingivalis poate invada și prolifera în țesutul nervos. Aceasta arată existența unei legături între acest agent patogen și afecțiunile neuronale degenerative precum boala Alzheimer.
Această conexiune între afecțiunile parodontale și afecțiunile neuronale degenerative a făcut obiectul unui alt studiu prezentat recent în publicația de specialitate Neurology. Studiul a fost realizat pe 9.000 de pacienți timp de 20 de ani. Aceasta a arătat că există o legătură statistică între persoanele care suferă de parodontoză și cei care suferă de demență. „Din ce în ce mai multe studii de specialitate afirmă că există o legătură strânsă între boala parodontală și Alzheimer. Anumite studii susțin că boala parodontală menținută pe termen îndelungat, peste 10 ani, dublează riscul se a dezvolta această afecțiune. La baza acestor studii stă demonstrarea faptului că în țesuturile cerebrale ale pacienților cu Alzheimer s-a găsit porphiromonas gingivalis, una dintre bacteriile principale implicate în boala parodontală. Același lucru s-a descoperit și la studiile realizate pe șoareci de laborator“, declară medicul stomatolog Sorina Stroe pentru Adevărul.
Atât în cazul afecțiunilor gingivale, cât și în cazul celor neurodegenerative precum demența senilă și boala Alzheimer, și în cazul parodontozei cu cât intervenția medicului este mai timpurie, cu atât cresc șansele unui tratament de succes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News