Cum "polițiștii AI" patrulează deja pe străzile Marii Britanii: "Ochiul din cer" și supravegherea prin recunoaștere facială

FOTO: Freepik @@travelarium
FOTO: Freepik @@travelarium

Marea Britanie folosește din ce în ce mai multe modalități de supraveghere cu Inteligență Artificială, nascând îngrijorări legate de viața privată și dictatura "statului polițienesc high-tech".

În romanul său clasic, 1984, George Orwell și-a imaginat cum Marea Britanie ar putea deveni într-o zi un stat totalitar bazat pe supraveghere.  

Cu toate acestea, deși romanul lui Orwell a îndeplinit luna trecută 75 de ani, poliția britanică utilizează deja tehnologii care l-ar face de rușine pe "Big Brother". 

De la camerele de recunoaștere facială care te urmăresc la cumpărături până la algoritmii care prezic infracțiunile înainte ca acestea să aibă loc, aceste instrumente parcă au fost smulse din paginile science fiction-ului.

Dar polițiștii cu inteligență artificială care patrulează deja pe străzile Marii Britanii nu au nimic fictiv - iar experții spun că vor urma și mai multe astfel de tehnologii.

Jake Hufurt, șeful departamentului de cercetare și investigații de la Big Brother Watch, a avertizat: "Intrăm ca somnambulii într-un stat polițienesc high-tech".

Recunoașterea facială

Recunoașterea facială, după cum sugerează și numele, permite poliției să recunoască în timp real persoanele căutate dintr-o mulțime. 

Poliția folosește o serie de camere pentru a înregistra fețele tuturor celor care trec printr-o zonă stabilită. 

Un algoritm compară apoi fețele celor care trec prin fața camerei cu o "listă de supraveghere" a infractorilor căutați și se generează o alertă dacă inteligența artificială identifică o potrivire. 

Începând din 2015, mai multe forțe de poliție din Regatul Unit au început să utilizeze această tehnologie în locuri publice, ca parte a măsurilor de represiune specifice și pentru a supraveghea străzile aglomerate.

Cu toate acestea, Poliția Metropolitană din Londra și Poliția din sudul Țării Galilor s-au numărat printre cei mai dornici de a adopta această tehnologie. 

Numai în acest an, poliția din Țara Galilor de Sud a implementat deja opt zone de recunoaștere facială, inclusiv la un meci al celor șase națiuni și la un concert Bruce Springsteen. 

În total, aceste desfășurări au scanat fețele a 156 032 de persoane, dar au dus doar la o singură arestare. 

Între timp, Poliția Metropolitană a utilizat deja recunoașterea facială în direct de 73 de ori în acest an, înregistrând 146 157 de fețe și ducând la 209 arestări.

Poliția și Ministerul de Interne susțin că aceste operațiuni de supraveghere la scară largă sunt justificate de rezultatele lor. 

De exemplu, Ministerul de Interne notează că un infractor sexual căutat a fost trimis la închisoare după ce recunoașterea facială l-a reperat la încoronarea regelui Charles.

Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile civile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea recunoașterii faciale, susținând că tehnologia este alarmantă. 

Unul dintre activiști a afirmat: "Este clar că unele utilizări ale IA, inclusiv tehnologia de recunoaștere facială, sunt incompatibile cu o societate democratică și ar trebui interzise".

Camere "ochi în cer"

Un alt mod în care inteligența artificială își face loc în poliție este prin utilizarea camerelor care detectează automat când au loc infracțiuni. 

În curând, drumurile din întreaga țară ar putea fi supravegheate de un "polițist cu inteligență artificială" conceput pentru a reprima șoferii nepricepuți sau cei care încalcă legea.

Săptămâna aceasta, Safer Roads Humber a început un test cu o cameră mobilă cu inteligență artificială instruită să detecteze dacă șoferii vorbesc la telefon sau nu folosesc centura de siguranță. 

Camera a fost proiectată de compania australiană de siguranță rutieră Acusensus și este instalată de firma de infrastructură AECOM, cu care National Highways a încheiat un parteneriat pentru acest test.

Camera este amplasată pe o remorcă parcată pe marginea drumului și înregistrează imagini ale șoferilor care trec prin zonă. 

Imaginile sunt apoi prelucrate, iar posibilele infracțiuni sunt semnalate și transmise poliției pentru analiză. 

Pentru a evita prejudecățile, sistemul este "blocat", ceea ce înseamnă că nu poate învăța idei noi în timpul utilizării. Astfel, se rezumă strict la inegalitățile din regimul rutier.

Un purtător de cuvânt al National Highways a declarat: "Acest lucru asigură că algoritmii nu se abat și nu introduc prejudecăți. Sistemul este învățat să caute prezența unui telefon sau a unei centuri de siguranță, orice caracteristici ale șoferului sau ale vehiculului nefiind relevante pentru determinarea probabilității infracțiunii".

În timpul uneia dintre primele implementări în Devon & Cornwall, aproape 300 de șoferi au fost descoperiți folosind telefoane mobile sau nepurtând centura de siguranță în doar trei zile.

Și, în cadrul unui test de 15 zile în 2022, un sistem mai mare bazat pe vehicule a detectat 590 de infracțiuni legate de centura de siguranță și 45 de infracțiuni legate de telefonul mobil, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel