Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit în exclusivitate, la DC News și DC Medical, despre semnele și simptomele care pot dezvălui existența unor tumori hepatice și pancreatice.
Hepatitele virale trebuie depistate și tratate la timp
„Bună parte din tumorile hepatice sunt hepatocarcinoame. Marea majoritate a hepatocarcinoamelor apar pe un ficat cirotic. Prezența unei ciroze și a unei formațiuni nodulare pe un ficat cirotic trebuie să ducă la suspiciunea de hepatocarcinom, dar asta e deja destul de târziu. Trebuie depistate și tratate hepatitele virale la timp. Asta este partea principală. Hepatitele trebuie depistate și e important ca pacientul să răspundă la tratament, pentru că nu toți răspund.
Alcoolul este strâns legat de prezența unei hepatite, la un moment dat. Fumatul este factor de risc, nu doar în cancerul esofagian. Este în primul rând factor de risc în cancerul pulmonar și o știe toată lumea. Probabil că nu foarte mulți știu că fumatul este factorul de risc, printre cei mai importanți, în cancerul de pancreas, cancerul hepatic, în cancerul colorectal și în cancerul gastric.”, a spus Dr. Bogdan Marțian.
Care sunt semnele de alarmă în cazul tumorilor pancreatice?
„Apar târziu. Durerea, în cancerul de pancreas, apare atunci când tumora comprimă plexul celiac care este o încrengătură de nervi, care sunt în spatele stomacului și puțin deasupra pancreasului. Trebuie luat în considerare orice disconfort digestiv, orice tulburare de digestie, de poftă de mâncare.
Există o singură situație, în cazul cancerului de cap de pancreas, în care unii pacienții pot dezvolta o tumoră chiar în proximitatea trecerii coledocului (canalului biliar principal) prin pancreas. Coledocul are un traseu de un centimetru și jumătate care trece prin pancreas ca să se deschidă în duoden și dacă tumora este chiar acolo, există tumori de sub un centimetru care pot produce icter mecanic pentru că astupă acolo. Dacă tumora este mică și a produs precoce icterul mecanic, acesta atrage atenția oricui și se poate depista.
Dacă se depistează și se operează, atunci șansele de supraviețuire sunt foarte mari și de vindecare sunt mari, dacă tumora este la început și dacă celula nu este foarte agresivă și nu a apucat încă să invadeze ganglionii regionali sau să plece la distanță. Există pacienți cu cancer de pancreas care s-au vindecat. În general, rata de vindecare în cancerul de pancreas e mică, dar e mică pentru că îl descoperim târziu.”, a mai spus Dr. Bogdan Marțian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu