Unde se pot adăposti femeile care au fost victimele traficanților de carne vie?
Cristian Tudor Băcanu, deputat PNL, a fost invitatul lui Val Vâlcu la DCNews unde a vorbit despre statutul prostituatelor în societate și problemele pe care le întâmpină acestea atunci când doresc să se reintegreze pe piața muncii. Totodată, acesta a punctat cât de important este să putem face diferența clară între femeile care se prostituează de bună voie și cele care sunt obligate, împotriva voinței lor - acelea fiind adevăratele victime care trebuie ajutate.
"Victimele poate se tem de Poliție. Aici ONG-urile ar fi mai indicate, ar exista probabil mai multă deschidere pentru consiliere, pentru sprijin, pentru suport juridic..." a dat startul discuției jurnalistul Val Vâlcu.
"Sigur, există sprijin real care vine din partea societății civile pentru victime, există pe teritoriul țării o serie întreagă de adăposturi, de locuri de cazare... Multe victime să știți că au copii care au nevoie de ajutor, victima nu are cum să întrețină un copil, n-are cum să-l trimită la școală, n-are cum să meargă ea la școală, pentru că multe victime n-au reușit să-și termine nici liceul și atunci nu sunt angajabile în piața muncii.
Dar există și acest al doilea tip de servicii oferite de societatea civilă - și anume acelea prin care se construiesc capacități instituționale. Vă dau un exemplu și pornesc de la lipsa de apetit a victimelor în a interacționa cu poliția. Știți, la noi în România o prostituată este amendată. Nu mai e infracțiune, am dezincriminat această faptă antisocială, drept urmare prostituția atrage doar amendă contravențională. Sunt victime ale traficului de persoane care sunt amendate pentru prostituție, că nu știe polițistul de la patrulă că e vorba de trafic acolo... S-ar putea gândi, dar să zicem că nu știe. Că și eu mi-am pus aceeași întrebare și am întrebat chiar Ministerul de Interne în comisie când i-am audiat pe cei de la minister - Dom'le, nu vă supărați, dar chiar așa nu se știe niciodată cine-i traficat și cine-i de bună voie? Mă rog...
Dar există prostituate care au mii de amenzi. Și-atunci ne punem o întrebare firească la care oamenii nu se gândesc de cele mai multe ori: cum poate o astfel de prostituată să se întoarcă în câmpul muncii dacă ea știe că va fi executată până la finalul vieții pentru amenzile contravenționale cumulate? Pentru că acelea sunt înregistrate la roll-ul fiscal și începe executarea silită. Atâta timp cât practică prostituția și umblă la negru cu bani cash ea nu poate fi executată silit. Dar dacă se duce să lucreze la patiseria din colț să facă merdenele o treime din salariul ei pleacă în fiecare lună către ANAF. Și nu e în regulă lucrul ăsta. Adică da, e în regulă să sancționăm prostituția acolo unde e cazul, dar trebuie să găsim și o soluție în cazul în care o persoană aflată într-o situație dificilă din punct de vedere social poate să iasă, să se reabiliteze și să devină productivă în societate" a explicat Cristian Tudor Băcanu.
Reamintim că în România aproximativ 30 de persoane, majoritatea femei, sunt înregistrate lunar de autoritățile române ca victime ale unui caz de trafic de persoane.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu