Cum pot obține părinții români cetăţenia germană pentru copii. Nu o dobândesc la naștere

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Un copil cu părinţi români care se naşte în Germania devine automat cetăţean german? Răspunsul este nu. Dar trebuie să ştiţi că există câteva moduri prin care acesta o poate dobândi.

Cum poate fi obţinută

Orice copil născut în Germania după 1 ianuarie 2000 din cel puţin un părinte străin care a locuit în mod continuu în Germania timp de cel puţin opt ani şi este rezident permanent se califică pentru cetăţenia germană, în plus faţă de cetăţenia părinţilor. Dar există o problemă: "copilul trebuie să decidă, la un moment dat, între 18 şi 23 de ani, dacă îşi păstrează naţionalitatea germană sau o altă naţionalitate dobândită prin naştere", conform Ministerului german de Externe.

Cu toate acestea, cerinţa de a alege este valabilă numai pentru copiii care au primit cetăţenia germană printr-un părinte care este rezident pe termen lung în Germania. Dacă părintele deţine un paşaport german, copilul nu trebuie să aleagă, cu excepţia cazului în care acest lucru este cerut de cealaltă ţară în care este deţinător de paşaport. Aceasta înseamnă că, dacă un părinte străin obţine cetăţenia germană după naşterea copilului său, poate primi şi un paşaport german pentru descendenţii lor.

Lacune chiar şi în cazul în care un părinte este german

Poate părea un dat că având un părinte german copilul ar primi automat cetăţenia germană, dar nu este întotdeauna cazul, scrie Rador, citând ziarulromanesc.de . Dacă părinţii nu sunt căsătoriţi şi tatăl este german, va trebui să se asigure că a completat un Vaterschaftsanerkennung (recunoaşterea paternităţii) înainte de a putea revendica cetăţenia.

Familiile în care un părinte este german şi celălalt străin, de asemenea, presupun adesea că este nevoie de un singur paşaport, dar lucrurile pot deveni puţin complicate. Să presupunem că mama este deţinătoare de paşaport român şi tatăl posedă un paşaport german. În timp ce copiii lor pot călători cu uşurinţă în România, fără probleme, ei pot întâmpina dificultăţi la reintrarea în Germania, cu excepţia cazului în care copilul lor are un Deutschen Reisepass oficial. Şi este de la sine înţeles că un copil născut dintr-un părinte german în străinătate, indiferent dacă este tată sau mamă, trebuie să solicite oficial un paşaport german pentru a-i putea fi recunoscută naţionalitatea germană.

Se lucrează la reguli noi privind

Vă amintim că Guvernul Germaniei a aprobat de curând o propunere de reformă majoră a legislaţiei privind cetăţenia. Printre multe alte schimbări, aşa-numita "obligaţie de opţiune" pentru copiii străinilor născuţi în Germania va fi complet eliminată conform planurilor ministerului. Astfel, adulţi tineri, migranţii din a doua generaţie nu vor mai trebui să aleagă între cetăţenia germană şi cetăţenia părinţilor lor.

De asemenea, vor exista modificări la cetăţenia automată acordată copiilor străinilor născuţi în Germania. Perioada va fi redusă la cinci. "Reducerea considerabilă a duratei de şedere a unui părinte va creşte numărul copiilor cu părinţi străini care dobândesc cetăţenia germană prin naştere în Germania", se arată în proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel