Iată ce trebuie să știi dacă ai în plan să devii prosumator de energie electrică.
Publicitate
Dacă îți propui să produci energie electrică din surse regenerabile și, în afară de consumul propriu, dar nu în mod obligatoriu să livrezi surplusul de energie electrică în rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, înseamnă că poţi deveni prosumator - așa arată descrierea de pe pagina principală a anre.ro.
Victor Gavrilă, Community Manager "energiaTa" din cadrul proiectului EFdeN, a venit în studioul DC News TV cu mai multe detalii legate de procedura prin care oricine poate deveni prosumator:
"Trebuie refăcut panoul electric, în principal dar și priza de pământ care este o măsură de protecție. După aceea mai este și avizul tehnic de racordare. Fiecare punct de consum are voie să extragă un anumit număr de kilowati, de putere dinspre rețea.
Pentru a deveni prosumator se întocmește un dosar în care se pun toate informațiile tehnice, dosar care se trimite atât la furnizor cât și la operatorul de distribuție. Distribuitorul vede contextul infrastructurii iar după aceea emite certificatul de racordare. Apoi se schimbă contorul, astfel încât să diferențieze între sensul curentului - dacă ia din rețea sau dă înspre rețea - să nu se contorizeze producția ca și consum, pentru că s-a mai întâmplat asta atunci când s-a omis schimbarea contorului. După aceea furnizorul primește date de la distribuitor și emite factura cu minute pentru acea energie injectată. Invertorul știe ce să facă, utilizatorul nu trebuie să facă nimic, e totul automat" a explicat Victor Gavrilă.
Mai multe informații, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu