Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre importanța alimentației pentru prevenirea cancerului de colon.
Întrebat cum pot oamenii să se protejeze împotriva cancerului de colon, dr. Mircea Dediu a răspuns că greutatea corporală este un indicator important al stării de sănătate. Menținerea unei greutăți corporale adecvate, care implică o dietă sănătoasă și activitate fizică, are multiple beneficii și este esențială pentru prevenirea cancerului de colon.
„În cazul cancerului de colon, cum ar putea interveni fiecare în apărarea propriei persoane? Se spune că ar trebui evitate alimentele superprocesate, grăsimile și menținut controlul greutății.”, a spus Val Valcu.
„Ce ați spus e foarte adevărat. Din punctul meu de vedere, poate cel mai sintetic indicator al unei bune stări de sănătate este greutatea corporală. Greutatea corporală e foarte importantă și are multiple conotații și aspecte colaterale, de la ce fel de dietă, ce fel de activitate fizică. Toate au impact.", a spus dr. Mircea Dediu.
Dr. Mircea Dediu (SANADOR), la DC News și DC Medical
Dr. Mircea Dediu a vorbit despre importanța alimentației în prevenirea cancerului de colon, menționând că recomandările privind carnea roșie sunt complexe și uneori controversate. El a subliniat că modul în care este procesată carnea poate fi mai important decât carnea în sine. Produsele din carne conțin adesea conservanți și adaosuri pentru gust și culoare, dintre care unii sunt cunoscuți ca fiind cancerigeni.
„Al doilea punct este ce mâncăm. După mine, deja lucrurile s-au complicat. Există această recomandare apropo de carnea roșie. Nu o contest, dar sunt foarte multe lucruri care nu întotdeauna documentează acest impact.
Dacă vreți, poate mai important ar fi cum se procesează carnea. Asta înseamnă că de la carnea propriu-zisă a animalului care a fost sacrificat, toate preparatele care ne plac nouă foarte mult includ niște conservanți, nu niște adaosuri care le dau gust, culoare, care le mențin într-un aspect de lungă durată.
Aceste adaosuri și acești conservanți, unii sunt studiați, despre alții se știe sigur că sunt cancerigeni și totuși sunt folosiți. Nu toate au în spate o verificare. Atâta vreme cât acei conservanți nu sunt analizați clar, nu ai cum să-i excluzi că ar putea avea un efect nociv.", a spus dr. Mircea Dediu.
Dr. Mircea Dediu susține că este important ca fiecare persoană să adopte un regim alimentar echilibrat pentru menținerea sănătății. El consideră că extremele, nu sunt rezonabile, în schimb, un regim echilibrat ar trebui să includă toate principiile alimentare. Potrivit doctorului, aceasta este cea mai bună abordare pentru persoanele sănătoase.
„Din punctul meu de vedere, cel mai înțelept lucru este ca fiecare să aibă un regim alimentar echilibrat. Extremele nu mi se par rezonabile, nici să mănânci numai carne, nici să mănânci numai vegetale. Deci, aceste două extreme, eu nu le-aș recomanda. Cred într-un un regim echilibrat care să cuprindă toate principiile alimentare: carne, brânză, ouă, legume, fructe, toate. Într-un mod echilibrat, eu zic că poți să faci cel mai bun lucru. Asta la persoanele sănătoase.
Pentru pacienți, pe de altă parte, tot ceea ce se recomandă pentru prevenție nu mai este de actualitate pentru că, odată ce lucrurile s-au petrecut, ei trebuie să aibă o dietă care să nu îi carențeze într-un fel sau altul. Cu atât mai mult, trebuie să fie dietele echilibrate, să aibă toate principiile. Ideea că nu o să mai mănânc carne pentru că m-am îmbolnăvit nu este deloc în regulă.", a spus dr. Mircea Dediu la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News