În cadrul sesiunii de informare pe tema drepturilor şi obligaţiilor lucrătorilor români din Italia, Andrei Sfîrloagă, consilier diplomatic, ataşat pe probleme de muncă şi sociale la Ambasada României la Roma, a oferit detalii extrem de importante.
Despre vârsta de pensionare, ataşatul pe probleme de muncă de la Ambasada României a precizat că pensia comunitară se obţine practic în două etape, conform condiţiilor din cele două state: "Nu trebuie să îndepliniţi cerinţele de pensionare în ambele state simultan. Dumneavoastră depuneţi cererea de pensionare în statul în care aveţi domiciliul şi dacă îndepliniţi cerinţele obţineţi pensia. Ulterior o veţi obţine şi de la celălalt stat, în momentul în care veţi îndeplini condiţiile", potrivit Rador.
În prezent, în România vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei/65 de ani pentru bărbaţi, iar în Italia toţi cetăţenii, indiferent de gen ies la pensie la 67 de ani. De asemenea, şi stagiul minim de cotizare diferă, în România este de 15 ani, pe când în Italia sunt necesari 20 de ani vechime.
Despre pensia anticipată, Andrei Sfîrloagă a precizat:
"În România, cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege (care este de 35 de ani), pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Deci dacă un bărbat a lucrat şi a adunat 43 de ani, 35 plus 8 minim, mai devreme decât cei 65 de ani, atunci poate cere pensie anticipată mai devreme, dar nu cu mai mult decât 5 ani. În Italia pensia anticipată se acordă după 42 de ani şi 10 luni de cotizare la bărbaţi, 41 de ani şi 10 luni la femei.
"Una din greşelile frecvente pentru cei care au lucrat în ambele ţări este aceea că depun cererea de pensionare în alt loc decât cel de rezidenţă. De exemplu, multe persoane merg în vacanţă în România şi depun acolo cerere de pensionare. Din verificări rezultă apoi că ultimul loc de muncă şi domiciliul sunt în Italia, acolo unde trebuia depusă iniţial cererea şi aşa se produc blocajele", a explicat ataşatul de muncă de la Ambasada României.
"Pot fi revendicate pentru un maxim de 5 ani de la data de la care se face solicitarea", a precizat Andrei Sfîrloagă. El sugerează ca lucrătorii să verifice periodic dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile la INPS, pe site-ul instituţiei. De asemenea, persoanele care depun cererea de pensionare trebuie să se asigure că dosarul este complet, că documentele sunt conforme cu originalul şi să urmărească în mod constant procedura de soluţionare a cererii.
Un video cu specificaţiile reprezentatului Ministerului Muncii poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/Rotalianul/videos/523040569539913
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci