Renunțarea la zahăr poate fi o decizie sănătoasă pentru mulți oameni. Iată câțiva pași pe care ar trebui să-i faci...
Renunțarea bruscă la zahăr poate fi dificilă și poate provoca senzații de sevraj și nevoia de a consuma dulciuri. Începe treptat prin reducerea cantității de zahăr pe care o consumi zilnic.
Fii conștient de zahărul ascuns din alimentele procesate și citește etichetele produselor pe care le cumperi. Mulți producători adaugă zahăr în produse care nu par a fi dulci (cum ar fi sosuri, dressinguri de salată sau produse alimentare sărate).
Înlocuiește zahărul rafinat cu alternative mai sănătoase, cum ar fi îndulcitorii naturali, cum ar fi mierea, siropul de arțar, steevia sau zahărul de cocos. Totuși, acestea ar trebui consumate cu moderație.
Dacă dorești să-ți satisfaci pofta de dulce, alege fructe proaspete sau uscate. Acestea conțin zahăr natural, dar și fibre și nutrienți benefici.
Redu sau elimină complet consumul de băuturi răcoritoare, sucuri îndulcite și alte băuturi bogate în zahăr. Optează pentru apă plată sau apă cu infuzie de fructe pentru a te hidrata în mod sănătos.
Încearcă să gătești acasă cât mai mult posibil, astfel poți controla ingredientele și cantitatea de zahăr din mâncare.
Carbohidrații se descompun în zahăr în organism, așa că asigură-te că limitezi și consumul de carbohidrați rafinați (cum ar fi pâinea albă, pastele și orezul alb).
Reducerea sau renunțarea la zahăr poate necesita timp și efort. Fiind consecvent și răbdător vei putea realiza schimbări benefice în alimentația ta.
Este important să consulți întotdeauna un specialist în sănătate sau un dietetician înainte de a face schimbări majore în regimul tău alimentar, mai ales dacă ai afecțiuni medicale sau nevoi dietetice speciale.
Vezi și: Semnele care îți arată că mănânci prea mult zahăr. Ce îți apare pe față
Cât de mult rău ne face zahărul
"Zahărul scade imunitatea. Nu era destul că zahărul îngrașă, îmbătrânește, face carii dentare și crește colesterolul în sânge. Acum, aflăm că afectează grav rezistența organismului la boli.
Un studiu făcut de Universitatea Loma Linda din California a arătat că o doză de băutură răcoritoare, ce conține 7 lingurițe zahăr (30g) declanșează, după numai 5 minute, o scădere cu 35% a capacității de fagocitoză a globulelor albe responsabile de apărarea imunitară, efect ce durează câteva ore. Consumul a 100g zahăr, exact cât conține un litru de suc, duce la o scădere dramatică, de 97% a răspunsului imun!
Concluzia: zahărul rafinat nu conține nici nutrienti, nici oligoelemente, doar calorii goale. El favorizează procesele oxidative și inflamatorii, crește nivelul de aciditate din organism, fragilizează țesuturile și sistemul imunitar. Poate ne face viața mai dulce, dar ne “ruginește” mai repede", explica medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: Cum poți renunța la pâine, dacă vrei să slăbești. Cu ce să o înlocuiești. Trucuri eficiente
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu