EXCLUSIV  Cum poți scăpa de sforăit și apnee de somn. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu: 80% dintre pacienți se operează în cabinet

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre opțiunile de tratament în cazul sforăitului și apneei de somn. 

Prof. Univ. Dr. Codruț Sarafoleanu a vorbit, în cadrul Interviurilor DC News și DC Medical, despre investigațiile necesare pentru depistarea afecțiunilor respiratorii și despre metodele de tratament disponibile după diagnosticarea acestora. 

„Există investigații și una dintre ele este așa-numita poligrafie ventilatorie nocturnă. Este vorba de a dormi cu un aparat portabil cum este și holterul de tensiune sau EKG. Pacientul doarme în patul lui. Sigur că nu e  confortabil pentru că sunt foarte multe fire, este și o piesă care se pune la nas ca să măsoare oxigenul, dar este o evaluare completă de somn în care vedem dacă apar aceste opriri respiratorii, dacă sunt doar fenomene de sforăit și ce impact au avut asupra frecvenței cardiace, tensiunii arteriale, asupra saturației de oxigen.

Este un bilanț complex și aflăm foarte multe lucruri, unele îngrijorătoare - anumite aritmii pot fi influențate de apneea de somn. Mulți au o frecvență cardiacă mai mică în clipa în care fac apnee de somn. Neurologii sunt foarte interesați de această investigație pentru că foarte multe suferințe neurologice țin de saturările de oxigen”, a spus medicul. 

Care sunt variantele terapeutice

„Se intervine atât pe tractul respirator, cât și pe cardiovascular în astfel de cazuri", a spus Val Vâlcu.

„Da. În momentul în care am diagnosticat aceste modificări, ele se și cuantifică cu anumiți indici și, în momentul acesta, putem să oferim și variantele terapeutice pacientului. În general, oreliștii oferă variantele chirurgicale, iar pneumologii oferă varianta aceasta de protezare ventilatorie non-invazivă. Este un termen foarte pompos. În esență, este un aparat care are o mască sau o piesă de nas și acel aparat bagă presiune pozitivă în căile respiratorii pentru a le dilata. El se adaptează indicilor pe care i-am văzut la evaluarea somnografică și este adaptat scăderii de nivel de oxigen și a colapsului căilor respiratorii.

E foarte puțin confortabil să dormi cu acest aparat. Mulți pacienți tineri se plâng că, dacă pleacă în delegație, în concediu, trebuie să ia aparatul cu ei și atunci caută soluții și către ORL, către partea chirurgicală. Aceasta vizează, în primul rând, permeabilizarea căilor respiratorii sau rigidizarea zonelor care sunt slabe.

Sunt o serie întreagă de intervenții chirurgicale în portofoliu care rezolvă problema permeabilității nasului cu ar fi operație de deviație de sept, micșorarea de cornete, dacă sunt polipi în nas – extragerea lor. Procedurile la nivelul valului palatin și omușorului  – se scurtează omușorul, se rigidizează vălul palatin, se reconfigurează vălul palatin tăindu-se o parte din el.

Majoritatea intervențiilor sunt cu laser sau cu radiofrecvență, intervenții elegante, civilizate, dar anumite dureri post operatorii pot apărea chiar și la această chirurgie", a spus Prof. dr. Codruț Sarafoleanu

Când este necesară internarea

„E o chirurgie de zi sau necesită internare?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Cred că 80% dintre pacienți se operează în cabinet. Sigur că cei care au frici sau reflexe de vomă foarte importante și nu permit utilizarea unui apăsător de limbă și a unui instrument în cavitatea bucală au nevoie de o anestezie pe venă, ca să se calmeze aceste reflexe.

Mai avem în portofoliu procedurile de reducere dimensională a bazei de limbă. De obicei, acelea sunt tot cu o internare de zi. Nu necesită internare de mai multe zile, dar acolo se merge mai mult cu anestezie generală”, a spus Prof. dr. Codruț Sarafoleanu DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel