Kremlinul intenționează să exploateze atacul Hamas asupra Israelului pentru a devia sprijinul și atenția occidentală de la Ucraina, a relatat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
După amplele atacuri ale Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie, vocile ruse au amplificat mesajele care învinuiau țările occidentale de neglijarea conflictelor din Orientul Mijlociu în favoarea susținerii Ucrainei.
Într-o declarație postată pe platforma de socializare X, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitry Medvedev, a susținut că SUA și aliații occidentali ar fi trebuit să se concentreze pe "rezolvarea conflictului israelo-palestinian" în loc să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
În cadrul acestor operațiuni de informații, bloggerii militari pro-ruși s-au concentrat, de asemenea, pe atacurile Hamas din Israel, promovând narativele Kremlinului.
Potrivit ISW, narativele ruse privind atacurile Hamas au ca scop influențarea publicului occidental. Obiectivele includ divizarea sprijinului militar pentru Ucraina și tentativa de a demoraliza societatea ucraineană prin afirmarea că Ucraina va pierde sprijinul aliaților occidentali.
Săptămâna trecută, Rusia a lansat cel mai grav atac asupra civililor ucraineni din acest an, ucigând 52 de persoane și atrăgând o serie de critici de pe scena internațională.
Excelența Sa Adrian Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România, a vorbit despre situația din Israel, unde a fost decretată stare de război, după cele mai sângeroase atacuri din ultimii 50 de ani. Acesta a explicat cine se află în spatele atacurilor, dar și care sunt riscurile, la nivel mondial.
Întrebat dacă în spatele acestui atac s-ar putea afla Vladimir Putin, președintele Rusiei, fostul ambasador susține că în opinia sa, acest lucru este „absolut”.
”Dacă ne gândim la asta, acum câteva zile, și asta pentru mine este de necrezut, Jake Sullivan de la National Security Council spunea că Orientul Mijlociu este calm, totul este bine. Nu am mai auzit de săptămâni, de luni. Totul e bine acolo.
Acesta trebuie să fie dat afară mâine, e ceva de necrezut aici”, a spus Zuckerman.
Pe de altă parte, și Serviciile Secrete Israeliene au fost luate prin surprindere, deși ”sunt cele mai eficiente”, afirmă analistul politic Bogdan Chirieac, situație în care Excelența sa Adrian Zuckerman a subliniat că ”relația dintre Benjamin Netanyahu și Obama nu a fost una bună. Obama a trimis o echipă politică care a participat la alegerile israeliene împotriva lui Netanyahu, relațiile între Netanyahu și Biden, de până acum, nu au fost cele mai bune, cu toate că acum Biden spune că ajută Israelul cu tot ce poate”, a mai precizat Excelența Sa Adrian Adrian Zuckerman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu