Mulţi oameni când vine vorba despre dependenţă se gândesc la droguri, cafea, alcool sau alte substanţe mai mult sau mai puţin nocive. După cum explică pentru BBC medicul Mark Griffiths, expert în probleme de adicţie, dacă putem obţine o recompensă pentru un anumit lucru, este posibil să devenim dependenţi de acel lucru.
Autor: Anca Murgoci
„În ultimii 25 de ani am studiat jocurile de noroc şi cred cu certitudine că ele reprezintă o forma de dependenţă la fel de periculoasă ca drogurile”. Problemele pe care le aduc jocurile de noroc au multe lucruri în comun cu dependenţele tradiţionale. De exemplu, pot apărea schimbări ale stării de spirit, probleme de relaţionare socială, violenţă domestică sau absenteism la locul de muncă.
Efectele asupra sănătăţii celor care pariază la jocurile de noroc sunt următoarele: stări de anxietate, depresie, insomnie, tulburări intestinale, migrene sau stări suicidare.
Există o altă categorie de persoane care devin dependente de jocurile pe calculator, de munca de la serviciu sau de sport. Orice activitate pe care un dependent o întrerupe din diverse motive, va avea efecte secundare, cum ar fi insomnie, dureri musculare, dificultăţi de respiraţie sau frisoare.
Când poate deveni dependenţă entuziasmul pentru o activitate? Există persoane care manifestă un mare entuziasm când trebuie să facă un anumit lucru. Nu devine dependenţă, dacă stoparea acelei activităţi nu va avea efecte negative asupra sănătăţii şi stării de spirit. Practic, diferenţa fundamentală dintre entuziasmul excesiv şi dependenţă este că prima îmbunătăţeşte viaţa, iar cea de-a doua aduce numai efecte negative.
Pentru ca o activitate să poată fi considerată dependentă trebuie să aibă consecinţe grave asupra sănătăţii. Dacă o activitate ordinară devine la un moment dat cea mai importantă sau unica formă care poate îmbunătăţii starea de spirit, atunci avem de-a face cu o problemă. În plus trebuie crescut timpul pe care îl dozăm pentru o activitate dependentă. Dacă nu facem asta, poate apărea sevrajul psihologic.
Un comportament dependent se dezvoltă pe baza unei predispoziţii biologice, genetice, pe mediul social în care operează individul şi propriile lui aşteptări, credinţe sau atitudini. Dependenţele comportamentale nu au efecte vizibile în societate. În schimb, alcoolismul are simptome evidente, cum ar fi incapacitatea de merge drept sau de a vorbi coerent. O dependenţă comportamentală trebuie luată în serios de către toţi profesioniştii din domeniu. Adicţiile de comportament pot fi la fel de grave precum dependenţa de droguri. Există diferite modalităţi de tratare, cum ar fi homeopatie, acupunctură sau reflexoterapie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News