Cum putem preveni diabetul zaharat? Iată ce trebuie să faci

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate utiliza eficient insulina cum trebuie. În multe cazuri, boala este diagnosticată destul de tarziu, pentru că persoanele nu cunosc simptomele și le trec cu vederea. Iată ce trebuie să faci pentru a preveni diabetul zaharat.

Diabetul este o boală cronică (de lungă durată) care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. Organismul descompune cea mai mare parte a alimentelor în glucoză și le eliberează în sânge.

Când nu este produsă suficientă insulină sau insulina care este produsă nu poate fi utilizată în mod corespunzător, glucoza se acumulează în sânge, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii sau afectarea rinichilor .

Există trei tipuri de diabet zaharat: diabetul de tip 1, care este cauzat de o reacție imună, diabetul de tip 2, care este cel mai frecvent (este de aproape 10 ori mai frecvent decât diabetul de tip 1) și diabetul gestațional, care apare la femeile însărcinate.

Printre cele mai frecvente simptome ale acestei boli se numără nevoia de a urina frecvent, sete crescută, scădere în greutate, foame, vedere încețoșată, oboseală, amorțeală, infecții sau răni care se vindecă greu. 

În cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1, simptomele pot apărea în doar câteva luni și pot simți, de asemenea, greață, vărsături sau dureri de stomac. În cazul diabetului zaharat de tip 2 , simptomele pot apărea în timp sau deloc, motiv pentru care este dificil să obții un diagnostic precoce, informează 20minutos.es

Cel mai bun mod de a preveni diabetul conform științei

Deși diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, există modalități de a reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, precum cea propusă de Universitatea din Sydney prin studiul publicat de British Journal of Sports Medicine.

Acest studiu arăta că nivelurile ridicate de activitate fizică sunt asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. 

De asemenea, dacă prezinți simptome ale diabetului, consultă-ți medicul pentru a-ți da seama din timp ceea ce este de remediat.

Un diagnostic corect și stabilit la timp este esențial pentru a putea începe tratamentul adecvat și a reduce efectele pe care diabetul le poate avea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel