Cum putem proteja democrația în 2024. Maria Ressa: Am fost polarizați. Stimulentul profitului conduce modul în care ne „conectăm”

Utilizatorii Twitter, împiedicați să mai intre pe platformă de o eroare a rețelei de socializare. Răspunsul lui Elon Musk: „La mine merge”/ FOTO: Pixabay
Utilizatorii Twitter, împiedicați să mai intre pe platformă de o eroare a rețelei de socializare. Răspunsul lui Elon Musk: „La mine merge”/ FOTO: Pixabay

Jurnalista laureată a Premiului Nobel pentru Pace, Maria Ressa, explică pericolul pe care îl prezintă platformele de socializare la adresa democrațiilor lumii.

Maria Ressa este o jurnalistă din Asia, dar cu o voce stridentă în toată lumea, mai ales în Vest. Laureată a Premiului Nobel pentru Pace, din 2021, Maria Ressa analizează și comentează criminalitatea cibernetică, inclusiv manipularea și informațiile false livrate prin algoritmii popularelor platforme de socializare.

Încă de acum câțiva ani, ea a atras atenția asupra punctului critic pe care îl prezintă alegerile globale din 2024. Jurnalista a avut și conflicte cu „legea” datorită muncii sale dedicate demascării deepfake-urilor și a infracțiunilor cibernetice.

„Da, nu este ceva nou. Situația va deveni mult mai dificilă, corect? Cu inteligența artificială din mediul social, deja știm că am fost polarizați, nu-i așa? Algoritmul de "prieteni ai prietenilor" de pe Facebook, de exemplu, a polarizat societatea noastră. Acesta este motivul pentru care trăim în „bule filtrate”. Realitatea comună pe care obișnuiam să o avem a dispărut.

Și odată ce ai fost polarizat, lucrurile sunt foarte simple. Am trăit asta în Filipine. Atunci când Rodrigo Duterte a fost ales în 2016, organizațiile de știri nu au dezbătut fapte sau ficțiune. Noi nu am dezbătut realitatea. Practic, eram de acord cu realitatea. Dar dacă erai pro Duterte, algoritmul "prieteni ai prietenilor" de pe Facebook - care este modul în care se extinde - și nu este doar despre Facebook, ci și Twitter, lucrurile se amplifică. Dacă erai pro Duterte, te-ai mutat mai mult spre dreapta. Dacă erai împotriva lui Duterte, te-ai mutat mai mult spre stânga. În 2016, 2017, 2018, în timp, lucrurile au devenit tot mai grave, nu-i așa? Nu s-a făcut prea mult în legătură cu asta. Acum, înlocuim pe Duterte cu orice alt lider populist autoritarist digital care a folosit inteligența artificială, care a folosit mediul social pentru a-și consolida baza. Observăm acum ascensiunea extremei drepte în majoritatea țărilor din întreaga lume. Și există o rețea online interconectată care se ajută reciproc.”, a spus Maria Ressa, într-un interviu cu DW Global Media Forum, pe rețelele de socializare.

Deepfake-urile

„Acum, eu te pot face să spui și să faci lucruri pe care nu le-ai spus niciodată sau făcut. Și este foarte ușor și foarte ieftin. Mai ieftin decât era anterior. Vom fi copleșiți de minciuni, de înregistrări audio, video, de text. Și nu vom putea să distingem faptele de ficțiune. Realitatea noastră comună a fost deja distrusă, nu-i așa? De ce este acest lucru critic? Pentru că una din trei persoane din întreaga lume va vota anul viitor. Fără integritate informațională, nu putem avea integritate în alegeri. Așa că, cred că de câțiva ani, bazându-ne pe datele noastre, am avertizat că punctul critic va fi în 2024. Va supraviețui democrația?

Avem cele trei cele mai mari democrații din lume. UE își va desfășura alegerile aici, nu-i așa? Dar avem India, cea mai „populată” democrație din lume. Avem Indonezia, cu cea mai mare populație musulmană din lume. Acest lucru se întâmplă în februarie. Avem Statele Unite. Începând din ianuarie, avem și Taiwan. Taiwanul, care este bombardat cu dezinformare din partea Chinei, nu-i așa? Deci, aceasta este o problemă globală. Dar ceea ce este în joc aici este modul în care găsim o soluție atunci când stimulentul profitului conduce modul în care ne conectăm unii cu alții. Și apoi, o altă parte este că statele naționale, care trebuie să găsească o modalitate de a pune limite tehnologiei, devin ele însele tot mai slabe în fiecare zi. Au lăsat tehnologia să evolueze fără constrângeri. Și vedem cum se desfășoară acest lucru. Sună atât de sumbru. Există totuși o speranță în acest context.

Trebuie să trecem în lumea reală și să protejăm democrațiile noastre. Trebuie să readucem la „realitate” implicarea civică. Dacă ești cetățean al unei democrații, acesta este momentul să te ridici și să acționezi. Pentru că, dacă nu o faci, vei pierde totul. Cât de importante sunt campaniile electorale virtuale? Și ce înseamnă acest lucru pentru baza unei guvernări alese democratic? Cred că, asemenea tuturor lucrurilor, întreaga lume este în haos acum. Și parte din acest haos se datorează platformelor de socializare, companiilor care ne conectează, care, de fapt, utilizează o structură de stimulente care recompensează minciunile și răspândesc minciuni mai repede decât faptele. Acesta este motivul pentru care au fost create realități alternative. Acesta este motivul pentru care încrederea a fost distrusă și pentru care realitatea noastră comună a fost distrusă.”, a mai precizat Maria Ressa.

Războiul informațional al Rusiei împotriva cetățenilor americani, în 2016

„Poți spune, da, vom organiza o campanie și să informăm oamenii că democrația va muri, nu-i așa? Sau poți fi un guvern care are resurse nelimitate și să organizezi un război informațional împotriva cetățenilor atomizați ai unei țări. Acesta este un lucru pe care Rusia l-a făcut în alegerile din SUA din 2016. Acesta este ceva prin care am trecut și la Rappler. Sub administrația lui Duterte, aproape în fiecare oră primeam 98 de mesaje. Deci, există un joc de putere geopolitică folosind această tehnologie pentru a ne manipula insidios și a influența un vot. Apoi există și răspunsul la aceasta, corect? Să-ți dau câteva exemple pozitive. Bine, Polonia este un exemplu pozitiv. Polonia a reușit, corect? Părea că ar fi trebuit să câștige cel care era deja la putere. Toată puterea era de partea aceea. Dar cine a mobilizat femeile și tineretul?”, a încheiat Maria Ressa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel