Cum puteți afuma pieptul de porc în condiții casnice și să rezulte un preparat delicios, care vă va răsfăța papilele gustative. Chiar mai gustos decât afumăturile din comerț.
Cum puteți afuma pieptul de porc în condiții casnice și să rezulte un preparat delicios, chiar mai gustos decât afumăturile din comerț, conform rețete-ușoare.eu.
-piept de porc
-1 litru de apă;
-100 g de sare;
-o lingură de zahăr;
-o lingură rasă de boabe de coriandru;
-boabe de piper negru — după gust;
-boabe de ienibahar — după gust.
1.Spălați pieptul de porc și tăiați-l în bucăți.
2.Pregătiți saramura: turnați apa într-o cratiță. Adăugați sarea, zahărul, boabele de coriandru, piper negru și ienibahar. Amestecați.
3.Fierbeți saramura timp de 10 minute din momentul clocotirii, pe foc mic, sub capac.
4.Apoi lăsați-o să se răcească complet.
5.Scufundați bucățile de carne în saramura rece. Ca să nu se ridice la suprafața ei, puneți o farfurie răsturnată și o greutate peste ele.
6.Puneți carnea în saramură într-un loc rece sau în frigider și lăsați-o să se săreze pe parcursul a 3 zile.
7.Apoi scoateți-o din saramură și spălați-o foarte bine sub jetul de apă.
8.Înveliți fiecare bucată de carne în tifon și înfășurați-o cu ață.
9.Noi am înfipt câte un cârlig în fiecare dintre ele. Acestea servesc la agățarea lor de suportul din afumătoare.
10.Pregătiți așchiile sau rumegușul de lemn (măr, păr, cireș etc.). Acoperiți-le cu apă rece și lăsați-le să se hidrateze pe parcursul a 30 minute. Apoi pot fi puse în afumătoare.
11.Pregătiți afumătoarea și atârnați bucățile de carne în ea. Noi avem o afumătoare veche, pe care o folosim în locuință, pe aragaz.
12.Afumați pieptul de porc timp de 1.5 ore.
13.Lăsați-l să se răcească complet, după care îndepărtați ața și tifonul.
14.Feliați și serviți carnea afumată cu multă plăcere!
VEZI ȘI: Tochitură de porc cu cârnați. Rețeta senzațională de pe vremea bunicii
După ce bunica tăia porcul pregătea tochitură de porc cu cârnați, fiind mâncarea preferată a nepoțeilor în sezonul rece. Înainte de sărbători, bunica obișnuia să pregătească „pomana porcului” din carne fragedă de porc alături de alte câteva condimente aromate.
Alături de cârnați, tochitura de porc era deliciul întregii familii. Servită alături de murături, tochitura pregătită după rețeta tradițională este un răsfăț adevărat. Bunica mereu pregătea tochitura de porc într-un vas mai încăpător, astfel mâncarea era mult mai gustoasă și suficientă pentru întreaga familie.
Pentru a pregăti tochitura de porc cu cârnați după rețeta tradițională, trebuie întâi de toate să faci rost de carne proaspătă și cârnați preparați din 5 kg de carne. Bunica pregătea tochitura de porc într-un vas mare, în care punea uleiul și untura. Când uleiul era încins, ea adăuga cotletul și pieptul de porc. Pe care bunica le-a tăiat în prealabil în bucăți mărunte. Ea ținea pe foc până când aceasta începea să-și schimbe culoarea, devenind ușor albicioasă.
În vasul în care se pregătea carnea de porc, bunica adăuga apă, căței de usturoi pisați mărunt, piper, sare și frunză de dafin. Pentru a obține o aromă deosebită a tochiturii de porc, bunica adăuga și ierburi aromatice. Cele mai preferate de bunica era rozmarinul, cimbrul, oregano sau busuiocul.
După ce bunica adăuga toate mirodeniile, ea dădea focul mai mic, punând capacul peste vas și-l lăsa la fiert pentru 10 minute. După ce timpul s-a scurs, tochitura mai era lăsată pe foc, până se evapora toată apa.
Bunica urmărea foarte atent tot procesul, iar din moment ce carnea de porc începea să se prăjească, având o culoare aurie, bunica adăuga și cârnații pregătiți după rețeta tradițională moldovenească. Bunica adăuga cârnații tăiați în cubulețe. Ulterior, ea punea vinul alb pregătit de ea în toamnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu