Astazi, la solicitarea Aliantei Crestin Liberale, este convocata o sesiune parlamentara extraordinara, in scopul de a fi votata Legea de reducere a CAS, retrimisa Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu.
Aceasta lege este initiata politic de catre PNL. Ea a fost introdusa in programul de guvernare USL la insistenta liberalilor si, cu mare intarziere, tot la insistenta liberalilor, a fost trecuta prin Parlament. Din pacate, nu in cea mai buna formula.
Reducerea contributiei de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale are drept efect o povara fiscala mai mica suportata de catre societatile comerciale. Scaderea acestui bir nu influenteaza direct, ci doar indirect bugetul cetateanului. Dar este de natura sa impulsioneze productia si sa stimuleze cresterea numarului de angajati. Pe de alta parte, acest act normativ trebuia sa fie promulgat si sa isi produca efectele cu cel putin un an mai devreme. Este de precizat, de asemenea, ca Guvernul Ponta a omis sa faca un lucru esential. Si anume ca, in spatele acestui act normativ, sa prezinte calculele necesare, din care sa rezulte ca reducerea este sutenabila. Cu alte cuvinte, ca exista venituri ale statului care pot sustine reducerea CAS. Numai in acest fel este posibil ca legea sa-si produca efectele pe termen, teoretic, nelimitat. Prin urmare, sa nu se renunte la aplicarea actului normativ din mijloace de fonduri. Sau sa nu se ajunga cumva in situatia de nedorit ca, in cautare de bani, Guvernul Ponta sa impovareze populatia sau societatile comerciale cu noi biruri. Pentru ca, in aceasta eventualitate, nu s-ar castiga nimic. Dimpotriva. Si, in fine, actul normativ, asa cum a fost el prezentat Parlamentului de catre Guvern, prezinta o particularitate care il face unic in istoria recenta a legislatiei. Aplicarea reducerii CAS este conditionata de indeplinirea parametrilor conveniti cu Fondul Monetar International. Prin urmare, oricand, Guvernul Ponta are posibilitatea sa faca inaplicabila legea.
Toate argumentele de mai sus ne indreptatesc sa consideram ca, de fapt, Guvernul Ponta, confruntat cu apropiatele alegeri, a acceptat sa mimeze promovarea unei legi populare, dar fara a avea cu adevarat intentia sa o aplice.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News